23948sdkhjf
Sponsored content

Faktorene som påvirker norske strømpriser og hvordan man kan redusere strømforbruket

Norske strømpriser styres i hovedsak av tilbud og etterspørsel på kraftbørsen Nordpool, basert på hvordan kraftmarkedet til enhver tid er i global sammenheng.

I tillegg til prisen på selve strømmen man bruker, betaler man også omtrent én tredel av beløpet i nettleie til strømleverandøren man har avtale hos og én tredel i avgifter til staten. I perioden i vår var strømprisen usedvanlig høy sammenlignet med årene før, men Norge har også hatt noen av de laveste strømprisene i Europa i over 20 år.

Mye av grunnen for de høyere strømprisene i år, skyldes ekstremværet vi opplevde sommeren 2018. Ettersom hele 96 prosent av all kraftproduksjon i Norge er fra vannkraft, er det naturlig at tørkeperioden i fjor hadde en stor påvirkning på fjorårets kraftproduksjon og dermed også strømprisene. I tillegg til en lavere produksjon av strøm, hadde nordmenn et høyt strømforbruk gjennom sommeren, som måtte dekkes av importert kraft fra utlandet. Prisen på importert fossil kraft fra Europa var også høyere i fjor, noe som hadde en ekstra effekt.

Slik reduserer du strømforbruket
For å spare penger når strømmen er høy kan man derimot gjøre flere ting. Det enkleste er ofte å redusere strømforbruket der man har mulighet til det. Effektive tiltak er å slå av lys når bygninger og rom ikke er i bruk, samt å skru ned eller slå av strømmen om natten når bygg står tomme. Det finnes i tillegg flere løsninger man kan benytte seg av, som systemer man kan stille inn til å justere strømforbruket etter bestemte tidspunkter og lignende.

I tillegg til dette kan man med jevne mellomrom sammenligne strømpriser hos forskjellige leverandører, for å se om man kan finne en bedre avtale enn hva man allerede har. Det kommer stadig nye konkurrenter inn på markedet, så det kan være lurt å følge med på prisene til konkurrenter.


Send til en kollega

0.016