23948sdkhjf
Sponsored content

Severdige og spesielle bygninger å besøke i Norge

Norge er i en særklasse når det gjelder byggteknikk og historisk arkitektur. Med lange tradisjoner har vi laftet, stavet og torvet hus og hjem så godt vi har kunnet.

Moderne norsk arkitektur bærer preg av et helt annet mangfold og utfoldelse. Det er både fordi vi har hatt en vanvittig økonomisk vekst de siste 50 årene, og fordi vi har blitt mer påvirket utenfra.

Det er likevel noen viktige og helt spesielle bygninger man bør besøke om man er på ferie i Norge. Ikke bare hus, men også utrolige kunstverk. Den norske ingeniør -og arkitekturkunsten vil gi opplevelser man bare kunne drømme om.

Lom Stavkirke
Denne kirka er et bevis på vikingenes utrolige standhaftighet og tålmod. Kirka er oppført på 1100-tallet og stod ikke ferdig før 1200-tallet.

Stavkirken består av et skip, en basilika av stein, dragehoder og ikke minst en byggteknikk bestående av staver. Det finnes fortsatt mange stavkirker i Norge i dag. Ishavskatedralen i Tromsø er en helt annen type kirke, men med sitt eget uttrykk setter den preg på byen.

Eidsvoldbygningen
Norges mest nasjonalromantiske bygning ligger i Eidsvoll. Byggteknikken var norsk, men var sterkt inspirert av fransk og tysk arkitektur. De klassiske trekkene var like bastante som lovene som skulle skrives her, i alt 2000 kvadratmeter fordelt på flere etasjer.

Av bygninger med inspirasjon utenfra finnes mange spennende bygninger i Norge, slik som Slottet, Stortinget,

Rådhuset i Oslo
Selve Rådhuset er i dag kanskje ikke et underverk, men det faktum at bygningen har et klokkespill er ganske spennende. Rådhuset var i sin tid en av byens høyeste og mest prominente.

Nå er det heller bygninger som Holmenkollen, Operahuset og kommende Munchmuseet alle bør komme for å se.

Mjøstårnet
Mjøstårnet er til nå verdens høyeste hus av tre. Bygningen befinner seg i Brumunddal, og er
eid av Arthur Buchardt. Huset er 85 meter høyt og inneholder leiligheter, takterrasse, basseng og masse annet.

Vil man se et heller omtalt byggverk, er kanskje stupetårnet i Hamar vel så spennende for dem som vil ha seg en dukkert.

Hotell til havs
Norges velstand kommer fra oljeutvinning, men i næringens høst kommer atter en vår. Plattformen fra Johan Sverdrups-prosjektet er landets største hotell til havs, med over 500 lugarer. Her vil man få omvisning og kulinariske matretter i norsk stil.

Undervannsrestauranten Under ligger delvis ute i havet ved Lindesnes, og er Norges første restaurant under vann.

Send til en kollega

0.016