23948sdkhjf

Øyer: Glocal Green skal bygge svær fabrikk for biometanol - og Rambøll er rådgiver

Tross det eksotiske navnet er Glocal Green en norsk bio-e-metanolprodusent. Nå skal de bygge fabrikk på Øyer.

BIOMETANOL: Den nye fabrikken skal produsere opp mot 170.000 tonn biometanol årlig.

Råstoffet vil hovedsakelig være restmateriale fra skog, og treindustrien, mens det også kan være aktuelt å benytte slam fra oppdrettsanlegg for fisk som supplerende råstoff.

– Rambøll har erfaring med hydrogen, metanol og Power-to-X, sier Dag Nikolai Ryste, administrerende direktør i Glocal Green.

Heftige drivstoff

Selskapets primærområde er produksjon av bio-e-metanol, som er en blanding av biometanol og e-metanol. Prosessen innebærer produksjon av hydrogen som skal mikses med metanol.

– Det er et stort marked for metanol, både innenfor kjemisk industri, men kanskje først og fremst innenfor maritim sektor. Her er det allerede en stor etterspørsel basert på at brukerteknologien, først og fremst på forbrenningsmotorer, allerede er til stede. Alle motorleverandører i dag har stort fokus på å tilpasse sin motorisering til metanol, sier Ryste.

Rambøll er i gang med reguleringsarbeidet knyttet til industritomten på Øyer, hvor det nå gjøres nødvendige avklaringer knyttet til storulykkesforskriften som må utarbeides for industrianlegg i tråd med bestemmelser fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Vi har tegnet en langsiktig avtale med Glocal Green, sier Dag A. Nilsen, direktør for forretningsutvikling i Rambøll Energy Norge.

Drivstoff til 8-10.000 hydrogenbiler daglig

Glocal Green har siden 2020 arbeidet med verdikjedene og teknologiene som behøves for å etablere produksjonsanlegg for bio-e-metanol og bio-DME fra biologisk restråstoff og biologisk avfall, kombinert med hydrogenboosting fra elektrolyse på stedet.

Når fabrikken på Øyer vil stå ferdig kan den levere grønn bio-e-metanol som tilsvarer drivstoff for 8-10.000 hydrogenbiler daglig.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Rambøll.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078