23948sdkhjf

SE VIDEO: 60 tonn mobilkran på glattisen da Nordic Crane inntok Vålerbanen

TUNGT OG GLATT: Nordic Crane tok med seg 80 medarbeidere til NAFs glattkjøringsbane på Braskereidfoss. Gjennom en langhelg i desember trente de på håndtering av store maskiner på vinterføre.

Under glattkjøringskurset ble det tilrettelagt for glattkjøring både for førere av mobilkraner, kranbiler og vogntog. Nordic Crane stilte med tre 4- og 5-akslede mobilkraner utstyrt med ulike dekktyper, for å teste ut ulike kombinasjoner og kvaliteter. Foruten selskapets egne mobilkraner ble NAFs tilgjengelige lastebiler, hengere og semitrailere stilt til disposisjon.

- Gjennom mange år har Nordic Crane og forsikringsselskapet Gjensidige samarbeidet om skadeforebyggende arbeid. Et treningsopplegg som dette mente forsikringsselskapet var et flott tiltak innenfor skadeforebygging, og de bidro derfor med støtte til gjennomføringen, sier daglig leder i Nordic Crane Eirik Kynningsrud.

Varierte øvelser trygger sjåførene

Det var naturligvis avsatt mest tid i kurset til praktiske øvelser med kjøretøyet som føreren benytter i det daglige arbeidet. Ved ulike hastigheter ble både bremselengder og kjøring gjennom sving testet ut, samt kjøring i opp- og nedoverbakke, for å styrke og trygge sjåførene som skal ferdes på glatte vinterveier.

– Det å prøve ut kombinasjoner og programinnstillinger på kjøretøyet i kontrollerte rammer var nyttig – spesielt ved bakkestart og rygging under glatte forhold, sier Kynningsrud.

Viktige diskusjoner og god veiledning

Mellom de praktiske øvelsene ble erfaringer diskutert i plenum, under ledelse av NAFs instruktører. Mest diskusjon og størst  engasjement ble det rundt dekkvalg på mobilkraner i tillegg til viktigheten av å legge på kjetting til riktig tid.

– Noen fikk seg trolig en liten vekker når det gjelder bremselengder, og bevissthet om hvilken avstand til forankjørende man bør ha på krevende vinterveier. Det ble erfart hvilken nytte man har av ABS-bremser – og hvor viktig det er å ta eventuelle ABS-feil på hengeren på alvor. Deltakerne fikk også erfare konsekvensene av feil bruk av hjelpebrems/retarder på glatt føre, sier Kynningsrud.

På bakgrunn av de erfaringene som ble gjort i løpet av kurset var det naturlig å se mer på problematikken rundt valg av riktige dekk til mobilkranene. Dette gjøres av en arbeidsgruppe i Nordic Crane bestående av medarbeidere med lang og bred erfaring. Dekkbehovet vil variere avhengig av beliggenheten til avdelingen man er tilknyttet; f.eks. om man hører til Innlandet hvor det er et annet vinterklima enn det er i Fredrikstad.

Bedre mestring gjennom trening

Kynningsrud fullroser kursopplegget og ser dette som en nyttig investering både i sikkerhet og kulturbygging.

– Uttrykket «øvelse gjør mester» skal jeg avstå fra å benytte, men jeg er overbevist om at denne type trening er med på å øke både kunnskap og bevissthet, og bidrar til å gjøre ferdsel på glatt føre sikrere, sier han fornøyd.

– Det sosiale aspektet rundt kurset, med mat og forpleining, var med på å gjøre helheten til en flott opplevelse for mine medarbeidere. Det er mange sjåfører som tilbringer mye tid alene i sine maskiner, og jeg legger vekt på å skape varierte arenaer for samhold. Helgen på Vålerbanen var svært vellykket, og jeg har planer om tilsvarende runder, sier han.

Se bildekarusell øverst på siden.

Kilde: Innspill fra Nordic Crane

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Konseptet byggevarebutikk i bynære strøk: Nyåpning av XL-Bygg i Selbu
Peab river notbøteri i Ålesund og bygger 127 leiligheter i sjøkanten
Norske trelast: Netto eksport i 2022 for første gang på årevis
Norske kommuner svikter: Halvert satsing på nye idrettsanlegg
Forbereder økt boligkapasitet til flyktninger
Takprodusentenes forskningsgruppe: Endelig en standard for permanente sikringsløsninger på tak
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.125