23948sdkhjf

Regjeringskvartalet: Har kvittet seg med 11.000 lastebillass alunskifer

Det er Statsbygg som skriver dette om sitt "kjeller-prosjekt" for våre folkevalgte. De har kommet til bunns i saken, og nå bygges det bare oppover.

FORURENSEDE MASSER: Grunnarbeid med berguttak er ferdig. Fasit er 175.000 tonn alunskifer som er fjernet.

– 11.000 lass er omtrent en lastebilrekke fra regjeringskvartalet til Hamar om lastebilene hadde blitt stilt etter hverandre, har Freddy Holstad i Statsbygg regnet seg fram til.

Alunskiferen er kjørt med bil til Grønlikaia i Oslo, fraktet med båt til Holmestrand og lagret i godkjent deponi på Langøya.

 – Alunskifer finnes det en del av på Østlandet og mye i Oslo sentrum. Dette er bergartenes ondskapsfulle fetter, og må behandles som forurenset masse, påpeker Holstad.

Endrer seg med oksygen

Alunskifer er ufarlig så lenge den ligger i ro, men gir fort problemer når den blir gravd frem og kommer i kontakt med oksygen. Da kan den svelle og medføre bygningsskader, og det kan gi surt vann som angriper betong og stålkonstruksjoner. Og det kan komme radongass.

 – Byggegropen er derfor sprøytet med minst fire lag med betong slik at tilstøtende alunskiferen i bunn og på sidene ikke kommer i kontakt med oksygen. Byggegropa blir som et enormt badekar, illustrerer  Holstad.

Et alternativ for uttransporten av alunskiferen var å kjøre til deponi på Hamar i stedet for Langøya, men ved sammenlikning ga båttransport reduksjon av både CO2-utslipp og kostnader.

Ein del av byggetrinn 1

Kjelleren er del av byggetrinn 1 i nytt regjeringskvartal. Byggetrinn 1 startet i januar 2021 og inkluderer bla. rehabiliteringen av Høgblokka, bygging av A-blokka, bygging av D-blokka, perimetersikring og kjøp av eigedom.

Senking og ombygging av Ring 1-tunnelen er også en del av byggetrinn 1, som eget prosjekt i regi av Statens vegvesen. Som det første av tre trinn er byggetrinn 1 det største og utgjør 101.000 kvadratmeter med nybygg og rehabilitering, og er planlagt ferdig i 2025.

Veidekke er entreprenør for kjelleren i det nye regjeringskvartalet, mens Statsbygg er byggherre.

Kilde: Artikkel hos Statsbygg

KLIKK for alle artikler i Bygg og transport.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Building Supply: Hva skjedde? Jo, vi har blitt en del av kraftpakken Tungt.no
Konseptet byggevarebutikk i bynære strøk: Nyåpning av XL-Bygg i Selbu
Peab river notbøteri i Ålesund og bygger 127 leiligheter i sjøkanten
Norske trelast: Netto eksport i 2022 for første gang på årevis
Norske kommuner svikter: Halvert satsing på nye idrettsanlegg
Forbereder økt boligkapasitet til flyktninger
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.334