23948sdkhjf

Regjeringskvartalet: Har kvittet seg med 11.000 lastebillass alunskifer

Det er Statsbygg som skriver dette om sitt "kjeller-prosjekt" for våre folkevalgte. De har kommet til bunns i saken, og nå bygges det bare oppover.

FORURENSEDE MASSER: Grunnarbeid med berguttak er ferdig. Fasit er 175.000 tonn alunskifer som er fjernet.

– 11.000 lass er omtrent en lastebilrekke fra regjeringskvartalet til Hamar om lastebilene hadde blitt stilt etter hverandre, har Freddy Holstad i Statsbygg regnet seg fram til.

Alunskiferen er kjørt med bil til Grønlikaia i Oslo, fraktet med båt til Holmestrand og lagret i godkjent deponi på Langøya.

 – Alunskifer finnes det en del av på Østlandet og mye i Oslo sentrum. Dette er bergartenes ondskapsfulle fetter, og må behandles som forurenset masse, påpeker Holstad.

Endrer seg med oksygen

Alunskifer er ufarlig så lenge den ligger i ro, men gir fort problemer når den blir gravd frem og kommer i kontakt med oksygen. Da kan den svelle og medføre bygningsskader, og det kan gi surt vann som angriper betong og stålkonstruksjoner. Og det kan komme radongass.

 – Byggegropen er derfor sprøytet med minst fire lag med betong slik at tilstøtende alunskiferen i bunn og på sidene ikke kommer i kontakt med oksygen. Byggegropa blir som et enormt badekar, illustrerer  Holstad.

Et alternativ for uttransporten av alunskiferen var å kjøre til deponi på Hamar i stedet for Langøya, men ved sammenlikning ga båttransport reduksjon av både CO2-utslipp og kostnader.

Ein del av byggetrinn 1

Kjelleren er del av byggetrinn 1 i nytt regjeringskvartal. Byggetrinn 1 startet i januar 2021 og inkluderer bla. rehabiliteringen av Høgblokka, bygging av A-blokka, bygging av D-blokka, perimetersikring og kjøp av eigedom.

Senking og ombygging av Ring 1-tunnelen er også en del av byggetrinn 1, som eget prosjekt i regi av Statens vegvesen. Som det første av tre trinn er byggetrinn 1 det største og utgjør 101.000 kvadratmeter med nybygg og rehabilitering, og er planlagt ferdig i 2025.

Veidekke er entreprenør for kjelleren i det nye regjeringskvartalet, mens Statsbygg er byggherre.

Kilde: Artikkel hos Statsbygg

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Utnyttelsesgrad 200 prosent! Havarikommisjonen er på sporet av Tretten bru
Ulven: Energisentral skal kjøle ned Hovinbyen
Skal på rehab i Asker: 10.000 kvadratmeter skole for 62 millioner kroner
Rv.94: Eneste innfartsvegen til Hammerfest er ute på anbud
Oslo: Gir Grev Wedels plass 9 full make over - og utskiftet glass blir til glassvatt
Seltor bygger nytt Biliaanlegg i Porsgrunn
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.126