23948sdkhjf

Steni AS med fargerikt ombrukssystem for fasadeplater

Steni AS er Norges eneste produsent av fasadeplater. De har nå utviklet Steni Colour Reuse, som er standardiserte fasadeplater som setter ombruk i system.

FASADEOMBRUK: Det er annelig ikke verst å tenke ombruk for produkter som i utgangspunktet leveres med 60 års garanti og over 100 års forventet levetid!

Men lang holdbarhet er i seg selv et nødvendig utgangspunkt for ombruk og bærekraft, mener Steni, om med Steni Colour Reuse lager de fasadeplater som direkte kan ombrukes på et nytt bygg etter at de har gjort sin tjeneste i et bygg.

- Vi ønsker å sende så lite materialer som mulig ut av kretsløpet og er derfor i gang med å industrialisere bærekraftig ombruk av fasadeplatene. Målet er at 100 prosent av Steni Colour Reuse fasadeplater skal kunne ombrukes fra ett bygg til et annet. Enten ved at de benyttes direkte som de er, eller via oppgradering med ny lakk og farge dersom kunden ønsker det. Dette er vårt viktige bidrag til å redusere miljøbelastningen fra byggebransjen, sier Geir Olav Farstad, CEO i Steni AS.

I byggebransjen har gjenbruk til nå betydd at byggematerialer blir brutt ned i enkelte bestanddeler – og at råstoffene deretter benyttes i andre produkter og sammenhenger. Det er en god måte, men å ombruke materialene som de er, er en enda bedre løsning. Og kravene til byggebransjen finnes allerede. Byggteknisk forskrift (TEK17) sier: «Det skal velges produkter som er egnet for ombruk og materialgjenvinning».

 Aalle større byggeiere i Norge skal også ha sluttet seg til Norsk Eiendoms og Grønn Byggallianses 10 strakstiltak i «Eiendomssektorens veikart mot 2050» hvor strakstiltak 7 lyder: «Planlegg for ombruk».

– Etter 60 års brukserfaring, med 60 års funksjonsgaranti og en forventet levetid på over 100 år, er vi trygge på ombrukspotensialet som ligger i fasadeplatene fra Steni, sier Farstad. Han har også en plan for fremtiden, når fasadeplatene er ombrukt ikke skal brukes mer.

- De kan da brytes ned til små fragmenter og brukes som fyllstoff i nye fasadeplater, tak- og tunellmembraner, betongforsterkning, isolasjon eller andre byggematerialer.

Stenis langsiktige mål er at bygningen ses på som et midlertidig oppholdssted for fasadeplatene. Viktigst av alt for et ombruksprodukt er ekstremt lang varighet og tekniske kvaliteter som gjør det mulig å montere, demontere og installere produktet igjen og igjen, uten at det blir ødelagt i prosessen.

- Skal et ombruksprodukt inngå i en sirkulær økonomi, må produktet  tåle noen runder i sirkelen. Det vil si de må tåle å demonteres, transporteres og remonteres uten å ødelegges. Soliditeten og slagfastheten innebygget i våre fasadeplater sikrer at dette ikke er noe problem hos oss, mener Farstad.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Steni

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109