23948sdkhjf

Bauma 2022: Bobcat viser konsepter og premierer

Du kan si hva du vil, men Bobcat ligger ikke på latsiden når det gjelder produktutvikling og konsepter.

Bobcat på Bauma 2022: Kraftige arvtagere til 700 og 800M-serien, en kompaktlaster helt uten hydraulikk, en 3,5-tonner med elektro-hydraulisk styring og hva med å få displayet vist i hele frontvinduet?

De nye kompaktlasterne Bobcat S86 og T86 i R-serien blir vist på deres stand på Bauma. Det er i tillegg til en hel drøss andre nyheter selvsagt. Fire nye gravere i 5- til 8-tonns kategorien, R-serie teleskoplastere, lett komprimeringsutstyr, nye verktøy og premierer innen elektrifisering, digitalisering autonome løsninger.

Kraftigste noensinne

For å erstatte 700- og 800M-serien, er S86 R og T86 R nå klare for å komplementere R-serien. Kompaktlasterne er de mest kraftfulle Bobcat noensinne har produsert med steg V-motor på 3,4 liter med 105 hestekrefter ved 1600 o/min. Og for første gang har begge modellene tre forskjellige aux-kretser.

Ved standard konfigurasjon gir systemet 87 l/min, men ved bruk av de to ekstra kretsene som bruker den nye EDC-pumpa (Electronic Displacement Control) får man 138 l/min ved High Flow eller 159 l/min ved Super Flow.

Batteridrevet kompaktlaster

Konseptmaskinen T7X har allerede blitt vist under sist Conexpo, men nå får man ta den i nærmere ettersyn på Bauma hvor Bobcat er interessert i å få tilbakemeldinger fra kunder med forskjellige behov.

Med et 62 kWt litiumionbatteri kan den elektriske kompaktlasteren jobbe i fire timer i strekk. Energisparing sørges for delvis av et lastsensitivt styresystem for energien slik at maskinen aldri bruker mer enn nødvendig for oppgaven. Fører kan likevel stille inn ytelsen manuelt for spesifikke jobber.

Kun kjølevæske

En helt unik egenskap med Bobcats elektriske laster er at de har kuttet ut det vanlige hydrauliske systemet og istedet gått for elektriske sylindre og motorer. Det eneste flytende maskinen trenger er fire liter kjølevæske. Maskinen har operativ vekt på 1374 kilo.

Gjennomsiktig OLED

Bobcat har ikke ligget på latsiden hva gjelder teknologi de siste åra. Et godt eksempel er konseptet OLED Transparent Touch Display som de har utviklet sammen med LG Electronics og BSI Research.

OLED-teknologien gir et gjennomsiktig display i frontvinduet i maskinen, en slags ekstremversjon av head-up-display som vi kjenner fra bilbransjen. Ideen er at føreren kan velge om displayet skal vises i frontvinduet eller sidevinduet i førerhytta på en minigraver, teleskoptruck eller kompaktlaster. Displayet har et valgfritt oppsett hvor man kan se info som data om anlegget og maskindata rett i vinduet.

Drive by wire

Bobcat E35 skal bli vist som en konseptmaskin hvor kontrollene er elektro-hydrauliske. Som i tyngre maskiner blir de hydraulisk kontrollerte spakene erstattet med et elektrohydraulisk system som gir mulighet til å sette opp maskinkontrollene slik at de passer alle førernivåer.

Da blir også flere digitale funksjoner og spesialfunksjoner mulige for føreren. Med integrerte sensorer kan maskinen også kjøres semi-autonomt som for eksempel kan hjelpe føreren å planere og rette opp eller utføre repetitive oppgaver lettere og bedre.

Quad Tracks

Bobcat har laget en konseptmaskin med Quad Tracks istedet for hjul på en skid-steer. Da har man mulighet til å bytte fra hjulgående til beltegående kompaktlaster på kort tid.

Fordeler er lavere marktrykk, økt flyteevne og bedre grep på vått underlag sammenlignet med vanlige dekk. Bobcat sier også at Quad-versjonen blir mer behagelig sammenlignet med ren belteversjon.

 

Kilde: Bobcat

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Building Supply: Hva skjedde? Jo, vi har blitt en del av kraftpakken Tungt.no
Konseptet byggevarebutikk i bynære strøk: Nyåpning av XL-Bygg i Selbu
Peab river notbøteri i Ålesund og bygger 127 leiligheter i sjøkanten
Norske trelast: Netto eksport i 2022 for første gang på årevis
Norske kommuner svikter: Halvert satsing på nye idrettsanlegg
Forbereder økt boligkapasitet til flyktninger
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.127