23948sdkhjf

Rustent stål: Etterslep på 1000 milliarder kroner i veivedlikehold, mye er rust som lett kan fikses?

Galvaniseringsspesialisten Zinga Scandinavia AS mener de har en kvikkfiks..

MALES PÅ: Zinga henviser til at Rådgivende Ingeniørers Forening står bak tre tilstandsrapporter for offentlige bygg og infrastruktur, State of the Nation.

I den siste rapporten i 2021 er etterslepet på fylkesveinettet verd 700 milliarder kroner. Kommunene har et etterslep på sine veier på 300 milliarder kroner.

Og samlet etterslep i vedlikehold på offentlige bygg og infrastruktur var på svimlende 3200 milliarder kroner. For øvrig en økning fra 2600 milliarder i 2015.

Rustent stål

– Mye av etterslepet er kritisk rustent stål, mener Tor Smette, daglig leder i Zinga Scandinavia AS. Han nevner bla. bruer, kaianlegg, rekkverk, lyktestolper, autovern og master

Ifølge Smette kan dette effektivt vedlikeholdes med hans produkt Zinga, som er katodisk filmgalvanisering påført som maling. Det skal være en effektiv og holdbar løsning for vedlikehold av kritisk og viktig infrastruktur.

- Systemet tilfredsstiller krav til blant andre NORSOK og ISO 12944 og består av 96 prosent ren sink i det tørre laget, forklarer Smette.

Han opplyser at i Norge står bruer som ble behandlet med ZINGA for 30 år siden, uten vedlikeholdskostnader i perioden etter behandling.  – Vi har erfaring tilbake fra 1973.

Zinga Scandinavia AS jobber mot markedene i Norge, Sverige, Danmark, Island, Grønland og Færøyene.

Sparer tid 

– Mer av det store etterslepet kan hurtig tas inn med bruk av sinkbeskyttelse med filmgalvanisering. Sammenlignet med andre metoder for vedlikehold av stålkonstruksjoner, blir jobben utført på kortere tid, mener Smette.

Han opplyser at fullt system med hansprodukt er to strøk, påført samme dag. Det oppnår alle korrosjonsklasser i henhold til ISO 12944.

– Det sparer mye tid med stengte veier, kjørefelt og baner. Det er kostnadseffektivt uten at det går ut over kvaliteten. I sum gir det store besparelser for samfunnet, mener Smette.

Han henviser blant annet til mastene på verneverdige Notodden stasjon, kraftledningsmaster til Statnett og 25 stålbruer i Skandinavia som er reparert med Zinga det siste året..

Norske Zinga Norway SA omsatte for 6,7 millioner kroner i 2021.

Kilde: Pressemelding fra Zinga

KLIKK for alle artikler i Bygg bedre billigere.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Building Supply: Hva skjedde? Jo, vi har blitt en del av kraftpakken Tungt.no
Konseptet byggevarebutikk i bynære strøk: Nyåpning av XL-Bygg i Selbu
Peab river notbøteri i Ålesund og bygger 127 leiligheter i sjøkanten
Norske trelast: Netto eksport i 2022 for første gang på årevis
Norske kommuner svikter: Halvert satsing på nye idrettsanlegg
Forbereder økt boligkapasitet til flyktninger
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.125