23948sdkhjf

Flisa bru: Fortsatt usikkerhet, kan gjelde flere bruer

I forbindelse med kontrollen av stengte trebruer har Vegvesen funnet mulige feil og mangler på Norsenga bru på E16 og Flisa bru på fylkesveg 206.

BRUSIKKERHET: Etter Tretten bru kollapset i 15. august stengte som kjent Vegvesenet til sammen 14 andre bruer av lignende type.

Det pågår nå et omfattende arbeid for å sjekke disse med fysisk spesialinspeksjon, analyser av resultatene og kontrollberegninger med uavhengig tredjepartskontroll.

Varsler mulige mangler

- Så langt har vi i våre undersøkelser funnet mulige feil og mangler i prosjekteringa av E16 Norsenga bru og fylkesvei 206 Flisa bru da de ble bygd, sier seksjonssjef Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen.

Han forteller at dette kan gjelde flere av de andre stengte bruene. Dette jobbes det nå videre med for fullt for å sjekke ut.

Norsenga bru er imildertid åpnet med trafikkrestriksjoner, mens åpningen av Flisa bru foreløpig ikke er avklart.

- Norsenga er trygg med den belastningen som vi har åpnet opp for nå. Ingen bruer gjenåpnes for trafikk uten at vi er helt trygge for den belastningen de skal utsettes for, understreker Eiterjord.

Ser på rutinene

Disse mulige manglene i prosjekteringa kunne ikke blitt oppdaget gjennom ordinære inspeksjoner.

- Dette er blitt oppdaget gjennom kontrollberegninger av de 14 stengte bruene i etterkant av Tretten-kollapsen. Det er behov for flere kontrollberegninger før vi kan konkludere når det gjelder de andre bruene. Vi åpner bru for bru etter hvert som disse er sjekket ut, sier Eiterjord.

Statens vegvesen ser nå på rutinene knyttet til planlegging, prosjektering og godkjenning for å finne ut av hvordan dette kunne skje.

Det er Statens havarikommisjon som gransker brukollapsen til Tretten bru, og som må vurdere sammenhengene mellom disse funnene og Tretten bru. Funnene fra Vegvesenets arbeid formidles til dem.

Sikkerhet først

I tillegg til den eksterne granskningen i regi av Statens havarikommisjon, går Statens vegvesen grundig gjennom prosjekteringsarbeidet som ble gjort før bruene ble bygd og gjennomfører kontrollregninger. 

- På noen områder spriker resultatene. Vi har derfor behov for å gjøre grundige vurderinger før det besluttes om bruene kan åpnes helt eller delvis.

Det er på nåværende tidspunkt vanskelig å komme med et tidsestimat for konklusjon. Men alle nødvendige og tilgjengelige ressurser er satt inn i dette arbeidet. Sikkerheten må komme først, sier Eiterjord.

Gjelder disse bruene

E16 Tveit bru og rv. 22 Moumbekken bru er allerede åpnet for ordinær trafikk. E16 Norsenga bru er altså åpnet med restriksjoner.

Fire av de stengte bruene er på fylkesvei-nettet:

  • fv. 1008 Bliksland (Indre Østfold)
  • fv. 206 Nye Flisa bru (Åsnes)
  • fv. 1590 Sundbyveien bru (Eidsvoll)
  • fv. 2188 Evenstad bru (Stor-Elvdal).

Sletta bru (Eidsvoll) er kommunal, mens Skytebanen bru (Grane) er privat. Fem av bruene er på skogsvei: Blakkesrud bru (Eidsvoll), Statsrådveien bru (Eidsvoll), Fjell-Leet bru (Eidsvoll), Skubbergsenga bru (Eidskog) og Majorplassen bru (Kongsberg).

Kilde: Pressemelding fra Statens vegvesen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Konseptet byggevarebutikk i bynære strøk: Nyåpning av XL-Bygg i Selbu
Peab river notbøteri i Ålesund og bygger 127 leiligheter i sjøkanten
Norske trelast: Netto eksport i 2022 for første gang på årevis
Norske kommuner svikter: Halvert satsing på nye idrettsanlegg
Forbereder økt boligkapasitet til flyktninger
Takprodusentenes forskningsgruppe: Endelig en standard for permanente sikringsløsninger på tak
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.095