23948sdkhjf

Første anleggsplass på hydrogen

NAPOP gjennomfører en pilot med Hafslund og Steg Entreprenør for å demonstrere hydrogen på en utslippsfri anleggsplass i Oslo.

Denne høsten skal NAPOP (Not a part of the problem) sammen med Hafslund og Steg Entreprenør demonstrere en hydrogenbasert energistasjon, som skal levere elektrisitet til elektriske anleggsmaskiner og batterikontainere under gjennomføringen av et rehabiliteringsprosjekt i Kruttverksveien i Oslo.

Prosjektet skal vise energistasjonen NAPOP H2ES, sammen med et ZenergiZe batterisystem levert av Atlas Copco Power Technique Nordic. Byggherre er Oslo VAV, og prosjektet gjennomføres som et nullutslippsprosjekt.

Veldig nysgjerrige

– I og med at prosjektet har krav om å være utslippsfritt, ble vi veldig nysgjerrige da NAPOP kontaktet oss for å høre om vi var interessert i å ta i bruk grønt hydrogen som energikilde. Vi har flere prosjekter hvor det er krevende å få energibehovet dekket fra eksisterende infrastruktur, og vi er veldig stolte av å være med på å demonstrere alternative nullutslippsløsninger for bransjen, sier avdelingsleder Espen Glømme hos Steg Entreprenør i en pressemelding.

Oppstart i oktober

Anleggsprosjektet i Kruttverksveien er allerede i gang, og NAPOPs energistasjon har planlagt oppstart i oktober. Gjennom demonstrasjonsprosjektet skal det produseres og distribueres elektrisitet fra hydrogen med brenselcelle- og batteriteknologi.

Energistasjonen og tilhørende infrastruktur leveres av NAPOP, og Hafslund er med som industriell partner.

– Prosjektet er veldig spennende, og vi håper å kunne invitere et bredt spekter av interessenter til

demonstrasjon av energistasjonen NAPOP H2ES utover høsten og våren. Vår ambisjon er å etablere infrastrukturer for bred bruk av hydrogen for bygg- og anleggsektoren både til elektrisk produksjon, leveranse av varme samt hydrogen som drivstoff til tyngre anleggsmaskiner, sier daglig leder i NAPOP, Terje Paulsen.

– Vi håper at dette prosjektet vil forsikre bransjen om at hydrogen er en robust, trygg og svært effektiv energibærer.

Tror på kombinasjon

– Økende etterspørsel etter utslippsfrie alternativer i bygg- og anleggsbransjen akselerer behovet for fleksible nullutslippsløsninger, og vi tror at en kombinasjon av strømtilførsel fra nett, batterier

og hydrogen vil være nødvendig for å operere nullutslippsløsninger effektivt, sier Heidi Sørensen, direktør for Klimaetaten i Oslo.

– Ikke alle utslippsfrie byggeplasser vil få tilgang til tilstrekkelig effekt fra strømnettet. Derfor synes vi det er veldig positivt å se fremoverlente aktører jobbe sammen for å finne løsningene vi trenger for en fremtid med utslippsfrie anleggsplasser.

Sikkerhet er førsteprioritet

Grønt hydrogen er en ukonvensjonell utslippsfri energibærer. Det er et viktig mål for prosjektet å definere sikre rammer for etablering av nødvendig hydrogeninfrastruktur tilpasset bygg- og anleggssektoren.

– Sikkerhet er vår førsteprioritet. Sammen med våre samarbeidspartnere gjennomfører vi risikovurderinger på ulike nivåer i prosjektet for å ivareta sikkerheten og miljøet, forteller Kristin Arnesen, forretningsutvikler hos Hafslund.

– Vi tror at et effektivt hydrogenmarked er nødvendig for å oppnå et nullutslippssamfunn, og vi håper at prosjekter som dette er med på å ta oss raskere dit.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Konseptet byggevarebutikk i bynære strøk: Nyåpning av XL-Bygg i Selbu
Peab river notbøteri i Ålesund og bygger 127 leiligheter i sjøkanten
Norske trelast: Netto eksport i 2022 for første gang på årevis
Norske kommuner svikter: Halvert satsing på nye idrettsanlegg
Forbereder økt boligkapasitet til flyktninger
Takprodusentenes forskningsgruppe: Endelig en standard for permanente sikringsløsninger på tak
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.093