23948sdkhjf

Malte skolen rød - med integrerte solceller

Solenergi, passivhus og ombruk har vært nøkkelord i rehabiliteringen av et eldre betongbygg på Sofienberg skole i Oslo.

RØDE CELLER: Nå er rehabiliteringen ferdig, og resultatet er blitt et skolebygg med egen energiproduksjon.

- Bærekraftmålene i Oslo kommune er ambisiøse. Det er noe vi i Oslobygg KF strekker oss etter, også i rehabiliteringsprosjekter. I dette prosjektet har vi satset både på lavere energiforbruk ved vesentlig bedre isolerte fasader og tak, samt energiproduksjon ved solcelleanlegget, sier prosjektleder Anders Løkke i Oslobygg.

Betongbygget fra 1970 som nå er rehabilitert, er i fire etasjer på vel 2600 m2. På bygget er langfasadene blitt revet i sin helhet på grunn av utettheter og kuldebroer.

- Bærekraftselementene er det som har vært spesielt i dette prosjektet. Solenergi, passivhusnivå og ombruk av enkelte materialer er det som har vært ekstra utfordrende, og det er blitt et bra skolebygg, sier oppdragsleder Petter Skattum i Multiconsult, som er prosjekteringsgruppeleder.

Fasade med solceller

- De nye fasadene består av fasadeelementer med prefabrikkerte platekledninger som er koblet sammen på byggeplass og heist på plass i fasaden. Gavlveggene har blitt etterisolert på utsiden. På nordsiden har det blitt montert noen nye vinduer mens på sørsiden er det integrerte solceller i ny fasade, forklarer Anders Løkke i Oslobygg.

Den nye fasaden gjør at bygget bruker svært lite energi og når kravene til passivhusnivå på klimaskallet. Den røde fasaden har integrerte solceller på den sørvendte fasaden, og det er et solcelleanlegg på taket. Totalt skal solcelleanlegget produsere rundt 42MWh årlig. I tillegg er deler av bygget etterisolert.

Ombruk av materialer

En del materialer som ytterdørerer, port, belysning, radiatorer og kabelføringer er brukt videre i det rehabiliterte skolebygget.

- Engasjementet fra de som har deltatt i prosjektet har vært stort. Blant annet viser dette mulighetene for bruk av solenergi på fasader, og at ombruk av tekniske installasjoner er mulig i et rehabiliteringsprosjekt, sier Petter Skattum i Multiconsult.

Multiconsult har ledet prosjekteringsgruppen inklusiv arkitektene fra Ola Roald Arkitektur, og har bidratt med de fleste fagområder i prosjektering og detaljprosjektering. Selve rehabiliteringen har pågått i 2021 og 2022.

Kilde: Pressemelding fra Multiconsult

KLIKK for alle artikler i Bygg bedre billigere.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.314