23948sdkhjf

Langt mindre havnestøy ved bruk av landstrøm

Nye målinger viser at støy fra skip og offshorefartøy som ligger til havn reduseres betraktelig ved bruk av elektrisk strømforsyning fra land. Funnene kan danne grunnlag for økt bruk av landstrøm ved havneområder og kaianlegg.

LYD: Støy fra fartøy som ligger ved norske kai- og havneanlegg kan være svært plagsomt for naboer.

Ofte benyttes dieselaggregater eller motorer som energikilde for drift av vifter, kjøleanlegg med mer, og det er særlig basslyden som naboer plages og sjeneres av.

Nå viser nye målinger at bruk av elektrisk strøm fra land, såkalt landstrøm, i stedet gir betydelige støyreduksjoner, særlig i bass-registeret.

Det er Multiconsult som har gjort funnene gjennom målinger av støy ved bruk av landstrøm for ulike offshorefartøy, som boreskip, rørleggerskip og supplybåter. Målingene er gjort på oppdrag for Kristiansand Havn IKS og Andøya Industripark AS.

Betydelig støyreduksjon

Faglitteratur innen akustikk har omtalt at bruk av landstrøm kan redusere støynivået, men det har vært usikkerhet rundt hvor god reduksjon som oppnås, og i hvilke frekvenser man får god reduksjon.

Multiconsults målinger viser nå at landstrøm gir langt bedre effekt på støyreduksjon enn antatt i litteraturen, og tilfører fagmiljøene ny og bedre kunnskap om demping i ulike frekvensbånd, spesielt i bass-spekteret.

Målingene viser at støynivået fra boreskip og rørleggerskip reduserer støynivået med 15-18 desibel (dB) og har lydeffekt Lw 90 dB ved bruk av elektrisitetsforsyning fra land.

Målingene viser også at offshore supplybåter har lydeffekt på 100-107 dB uten landstrøm, og at denne reduseres til lydeffekt Lw 90-95 dB ved bruk av landstrøm.

Danne grunnlag for mer bruk av landstrøm

- Dette kan danne grunnlag for å øke bruken av elektrisk strømforsyning fra land i havner generelt. Det kan bidra til at potensialet for konflikter mellom havn og industri og naboer blir betydelig mindre. Bruk av landstrøm kan dermed øke mulighetene for at eksisterende havneområder, særlig i sentrale byområder, kan utvikles videre, sier akustiker i Multiconsult, Bernt Mikal Larsen, som har utført målingene for Kristiansand Havn IKS og Andøya Industripark AS.

Larsen har gjort logging av støynivå over lengre tid ved en bygning nær skipene. Data er så sammenliknet med støynivået på nattestid, både med og uten tilkobling til landstrøm.

Plan- og utviklingssjef for Kristiansand Havn IKS, Odd-Leif Berg, mener funnene vil være viktig for den videre utviklingen av havneområdene i og rundt Kristiansand.

- Resultatene har vært viktig grunnlag for å beregne fremtidig støy i tilknytning til Kommunedelplan for å beregne vekst for havneområdet Kongsgård/Vige, hvor blant annet konteinerterminalen skal etableres i fremtiden, sier Berg.

Kilde: Pressemelding fra Multiconsult

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Konseptet byggevarebutikk i bynære strøk: Nyåpning av XL-Bygg i Selbu
Peab river notbøteri i Ålesund og bygger 127 leiligheter i sjøkanten
Norske trelast: Netto eksport i 2022 for første gang på årevis
Norske kommuner svikter: Halvert satsing på nye idrettsanlegg
Forbereder økt boligkapasitet til flyktninger
Takprodusentenes forskningsgruppe: Endelig en standard for permanente sikringsløsninger på tak
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.125