23948sdkhjf

Massivtrebygget HasleTre vokser raskere enn ventet

Skal man rekke å se fremtidens kontorbygg reise seg på Hasle, må man skynde seg. Byggingen av det 3000 kvadratmeter store massivtrebygget går i rekordfart.

MASSIVT TRE: HasleTre er det første trebygget i Höegh Eiendoms portefølje. Og det er allerede planlagt hvordan bygget kan demonteres og ombrukes en gang i fremtiden.

- Vi er ferdige med de arbeidene vi kjenner godt til, som graving, fundamentering og støping av kjeller, så nå er det et byggesett i tre med prefabrikerte elementer som blir heist og montert. Det går veldig fort, mye raskere enn det vi er vant til fra tradisjonelle prosjekter, forteller Atle Sundby, prosjektdirektør i Höegh Eiendom.

- Vi er de første i Norden som monterer sammen et massivtrebygg med treplugger og trekomponenter.. Det er gøy å være innovativ og se at vi får til noe, og folk er veldig engasjerte i det vi holder på med, sier Sundby.

Det fire etasjer høye trebygget ved hovedinngangen til Vinslottet på Hasle, skal ha utadrettet virksomhet i førsteetasje, og arealeffektive kontorlokaler i etasjene over. Kontorene er allerede fullt utleid til Redd Barna, mens det er ett ledig lokale igjen på bakkeplan på cirka 200 kvadratmeter.

- Det er et detaljert og presist byggesett som er levert, og byggingen går raskere enn montørene hadde planlagt, sier arkitekt og partner Jørgen Tycho i OsloTre.

–- Det finnes ingen referanseprosjekter. Vi har introdusert noen nye løsninger, deriblant at vi bruker færre skruer enn det som er vanlig. Alle fester er tre mot tre-forbindelser, og vi bruker et system med svalehaler laget av kryssfinér som bankes inn i treelementene og låser konstruksjonene. Disse kan bare trekkes rett ut når bygget skal demonteres en gang. Dette er neste generasjons trebygg, men vi bruker urgamle teknikker tilpasset en moderne og industriell produksjon, sier Tycho.

Prosjektsjef Peter Persson i Seltor merker også at det er stor entusiasme rundt bygget.

– Arkitektene har gjort en god jobb. Det er mye nytenkning, med fokus på tre, gjenbruk og ombruk. Har man vært i bransjen så lenge som jeg har vært er dette veldig gøy, for det er en litt annen måte å tenke på, sier Persson.

Ola Marius Pedersen er prosjektleder i KPP og byggherreombud på HasleTre. 

– Vi har jobbet med dette prosjektet i godt over et år allerede, og vi har gledet oss til å se råbygget reise seg. Når man er vant til å se stål og betong, er det noe helt annet å se et trebygg reise seg. Det er stille, ryddig og pent på byggeplassen, og alt virker lunere fordi det benyttes varmere materialer, sier Pedersen.

Selv om Persson og Seltor har bygget i massivtre tidligere, er metodene som benyttes på HasleTre nytt.

­– Når vi stabler delene sammen og monterer dem med treplugger blir det ikke så mye støy. På en byggeplass er det vanligvis mange harde lyder, men her er alt bråk med pigging i betong og slikt er borte. 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Konseptet byggevarebutikk i bynære strøk: Nyåpning av XL-Bygg i Selbu
Peab river notbøteri i Ålesund og bygger 127 leiligheter i sjøkanten
Norske trelast: Netto eksport i 2022 for første gang på årevis
Norske kommuner svikter: Halvert satsing på nye idrettsanlegg
Forbereder økt boligkapasitet til flyktninger
Takprodusentenes forskningsgruppe: Endelig en standard for permanente sikringsløsninger på tak
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.093