23948sdkhjf

Dronning Eufemias gate 8 fikk gjev lyspris

Det er fagnettverket Lyskultur som nå priser arbeidet i Oslo sentrum.

GODT BELYST: Dronning Eufemias gate 8 var det første bygget i Barcode-rekken, og ble ferdigstilt i 2007. Braathen Eiendom mente etter hvert at bygget trengte en fornyelse for å henge med utviklingen innen teknologi og miljø.

Lyskultur mener denne prima adressen også har helt ekstraordinære lys- og utsiktsforhold der eksisterende og ny bebyggelse ikke er noe til hinder for sikten. Med den beliggenheten ble det en naturlig del av ombyggingen å transformere et ordinært kontorbygg til et mer eksklusivt uttrykk.

Arbeidsplasser i bygningen befinner seg i sonen langs glassfasadene, og langs kjernen løper gangsone. Her har man klart å gjøre lyskonseptet basert på etablering av et logisk hierarki, skriver Lyskultur, som understreker det eksklusive uttrykket.

Sone langs glassfasader har kaldere fargetemperatur og et høyere lysnivå, mens indre gangsoner og fellesarealer har et varmere dempet lys. For å tydeliggjøre skillet mellom de ulike funksjonene i bygget har utnyttelse av variasjon i fargetemperatur vært et vesentlig grep. Da oppleves lysmiljøet også mindre monotont.

Et viktig element i prosjektet har vært at det kjøligere lyset mot arbeidsplassene blir en forsterkning av det naturlige lyset, da dagslys i vinterhalvåret er begrenset. I tillegg er det vektlagt at armaturene som benyttes ikke skal dominere interiørmiljø og rommets uttrykk.

Downlight-armaturer med avskjerming for øvrig belysning har også vært vesentlig for oppgraderingen av bygget. Her har man lagt vekt på opplevelsen av interiørmiljø, der lysanlegget i seg selv vies minimalt med oppmerksomhet.

Sertifiseringen BREEAM in-use Excellent har vært prosjektets mål, med armaturer der energieffektiviteten er høy. Gjennom et grundig arbeid med konsept og løsninger for belysning, er resultatet et lysanlegg som er særdeles godt integrert i det arkitektoniske designet og faller sømløst inn i helheten.

Det skriver altså Lyskultur om oppgraderingen av Dronning Eufemias gate 8.

  • Oppdragsgiver og eier av prosjektet: Braathen Eiendom AS
  • Lysdesign: Norconsult AS
  • Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Grape Architects AS
  • Leverandører: Hovedleverandør SML Lighting med underleverandør LED Luks, Intra Lighting, Expo Nova
  • Installatør: Elektro-kontrakten AS

Kilde: Lyskultur

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Konseptet byggevarebutikk i bynære strøk: Nyåpning av XL-Bygg i Selbu
Peab river notbøteri i Ålesund og bygger 127 leiligheter i sjøkanten
Norske trelast: Netto eksport i 2022 for første gang på årevis
Norske kommuner svikter: Halvert satsing på nye idrettsanlegg
Forbereder økt boligkapasitet til flyktninger
Takprodusentenes forskningsgruppe: Endelig en standard for permanente sikringsløsninger på tak
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.265