23948sdkhjf

Astrup: Plastprisene har etablert seg på et høyt nivå

Det er ingen særlige bevegelser i prisen på plast i øyeblikket. Med tanke på ekstreme oljepriser og andre globale hendelser er det grunn til å mistenke en ytterligere prisøkning i nær framtid.

Dette skriver Astrup AS i sin markedsrapport for februar.

«Plastprisene har etablert seg på et høyt nivå, og det er ingen særlige bevegelser i øyeblikket. Med tanke på ekstreme oljepriser og andre globale hendelser er det grunn til å mistenke en ytterligere prisøkning i nær fremtid. Leveringstidene er uvanlig lange, og det kan ta tid før dette begynner å normalisere seg», heter det i rapporten.

Råvareprisene var høye før invasjonen

Råvareprisene var allerede på et historisk høyt nivå da Russland sist uke invaderte Ukraina. Med påfølgende reaksjoner fra den vestlige verden har prisen på mange råvarer skutt i været, deriblant aluminium.

«Russland er blant de største produsentene av aluminium i verden og sanksjonene strammer ytterligere til et anstrengt marked. Europeiske produsenter sliter i tillegg med rekordhøye energipriser som heller ikke blir bedre i denne situasjonen. I skrivende stund bikker oljeprisen 100 dollar per fat og den norske kronen har styrket seg de siste dagene», heter det i rapporten.

Nikkelprisene økt i hele februar

Videre skrives det at «prisen på nikkel har også økt gjennom februar, dette er en viktig bestanddel i rustbestandige stål. Russland og Ukraina er også en viktig aktør på skrot som brukes i stålproduksjon. Flere stålverk har trukket tilbake tilbud og / eller har veldig kort varighet på sine priser. På den annen side fører de høye prisene til rekordresultater hos de store produsentene av aluminium og rustfrie stål. Norsk Hydro, Outokumpu, Acerinox og Aperam har alle presentert tall for fjerde kvartal som er historisk gode.  Transportmarkedet er fremdeles meget stramt, og det er få tegn til bedring. Særlig containermarkedet er vanskelig, og det kommer lite ny kapasitet før i 2023». Stor aluminiumspågang

På aluminium har de europeiske valseverkene fremdeles enorm pågang. Kapasiteten er solgt ut eller reservert og det er langt mellom reservasjonene som ikke blir tatt ut. Importen fra Asia har økt betydelig inn i EU etter at anti-dumping tollen ble midlertidig fjernet i fjor høst, med det stramme sjøfraktmarkedet gir forsinkelser og høye priser. På ekstruderte produkter har etterspørselen vært god i starten av året og flere har skrudd opp til flere skift. Dette gir korte ledetider på små og mellomstore profiler fra de nordiske verkene, mens større profiler har 10-12 ukers ledetid. På rustbestandige materialer er det fortsatt bra etterspørsel etter kaldvalset materiale, de europeiske verkene har stort sett reservert sin kapasitet til eksisterende kunder. På stangstål har markedet strammet seg til etter ulykken på Ugitech og den kritiske situasjonen i Ukraina, så her prisene kraftig på vei opp inkl. legeringstillegget. Skrotprisen på spesialstål økte med hele 750 kroner til 5055 kr/tonn for 520M i mars.

Opphav og kilder: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078