23948sdkhjf

Virke med prisindeks for elektro- og energimarkedet

Den nye prisindeksen baserer seg på prisene i leverandør- og grossistleddet for hele 65.000 varelinjer. Ifølge Virke betyr er indeksen dermed landets mest omfattende prisindeks.

PRISER I MARKEDET: Virke har altså påtatt seg å etablere en prisindeks for elektro- og energimarkedet.

I tillegg til hovedindeksen, oppgis det også tall for utviklingen innen installasjon og energi, både med og uten kabler. Det melder Virke i dag.

Klikk her for å komme til indeksen

Behov i markedet

Prisindeksen er ment å kunne benyttes i alle kontrakter som inngås mellom partene i verdikjeden og vil synliggjøre den reelle prisutviklingen på elektromateriell.

Dette blir spesielt viktig i lange kontrakter hvor markedet har savnet en prisjusteringsmekanisme som gjenspeiler den faktiske underliggende prisutviklingen.

– Vi opplever at det har vært et skrikende behov i markedet for en slik indeks. I mangel på alternativer, har man benyttet seg av ulike varianter som konsumprisindeksen og prisindeksen for førstegangsomsetning innenlands. Dette er gode indekser som tjener sine definerte formål, men de fanger dessverre ikke opp den reelle prisutviklingen for dette markedet, sier bransjedirektør for teknisk handel i Virke, Kjetil Vee Moen.

Solid metodikk

Moen har ledet arbeidet med etableringen av prisindeksen i tett samarbeid med Virkes analysemiljø. Metodikken som benyttes er den samme som Statistisk sentralbyrå benytter ved utarbeidelse av sine indekser, blant annet konsumprisindeksen.

– Prisindeksen er nå lansert og vil oppdateres hvert halvår. Alle som er interessert i å enten følge prisutviklingen i dette markedet eller som skal benytte dem i sine kontrakter kan laste ned tallene via Virkes nettsider, opplyser Moen

Kilde: Virke pressemelding

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.111