23948sdkhjf

Pandemien endrer byggemåtene

Nytt sykehjem i Stavanger skal håndtere fremtidige pandemier.

PANDEMIFØRINGER: Planene for utvidelse av Ramsvigtunet sykehjem i Stavanger ble godkjent av bystyret mandag 31. januar.

  • Etter at Rambøll og Henning Larsen fikk oppdraget sommeren 2019, har verden vært gjennom en pandemi.
  • Sykehjemmet på Ramsvigtunet er ett av de første eksemplene på at pandemien endrer hvordan vi bygger.

Det er en gruppe bestående av Rambøll Norge AS, Sweco Norge AS og Multiconsult Norge AS som har gjennomført prosjekteringsfasen, fra oppstart mulighetsstudie og ferdigstilt detaljprosjekt.  Plankonsulent, arkitekt og landskapsarkitekt er Henning Larsen. 

Fra demenslandsby til flere sykehjemsplasser

Det som skulle bli en demenslandsby, blir nå en utvidelse av det eksisterende sykehjemmet på Ramsvigtunet. Det var behovet for antall nye sykehjemsplasser som ble avgjørende.

I første trinn av utbyggingen vil Ramsvigtunet få en fløy med 29 nye plasser. Totalt reguleres det for 105 sykehjemsplasser. Første byggetrinn har oppstart i mars.

Trond Emil Talseth er arkitekt i Henning Larsen, og sier at et av målene med prosjektet er å kombinere drift med en følelse av det hjemmekoselige.

- Tverrfaglig samarbeid med interiørarkitekter gjør det mulig å fremme nyansene som demper institusjonspreget. Vi har jobbet med farger, treverk i stedet for platekledning, og ikke minst; to ulike typer teglstein.

Et pionerbygg innen smittevern

Prosjekteringsfasen for byggetrinn 1 på Ramsvigtunet startet opp samme dag som Norge stengte ned, 12. mars 2020.

Å finne frem til løsninger som ivaretar smittevern ble derfor en naturlig del av prosessen. Den ene trappeutgangen ble omgjort til heis for å kunne dele opp bygget i en eventuell smittesituasjon. En av trappene i bygget ble supplert med en ekstra heis for å kunne dele opp bygget i en eventuell smittesituasjon.

De ansatte får fire mindre garderober i stedet for to store. Det er også gjort spesielle tiltak på beboerrommene og i oppholdsrom.

- Fleksibilitet er et stikkord når man skal bygge for å ivareta smittevern. Gjennom tett involvering av drifts- og helsepersonell har vi jobbet for å prosjektere et bygg som tar sine forholdsregler,  avslutter prosjekteringsgruppeleder, Marcus Stueland fra Rambøll.

Kilde: Pressemelding fra Henning Larsen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.469