23948sdkhjf

Russiske eksportrestriksjoner for trelast gir usikkerhet i markedet

Treindustrien melder at russiske eksportrestriksjoner har skapt usikkerhet i det globale markedet for trebaserte produkter, som også påvirker tilgang på varer, vareflyt og priser.

INTERNASJONAL TRELAST: Nå tar EU russiske handelsrestriksjoner for treprodukter videre til Verdens Handelsorganisasjon (WTO). 

Russland har blant annet økt tollen på eksport av treprodukter og redusert antall grenseoverganger for eksport av slike varer.

EU mener Russland bryter forpliktelser de har under WTO til å ha en eksporttoll på maksimalt 13–15 %.

Toll på 80 %

Russland har nå innført toll på 80 %. I tillegg er antall grenseoverganger for eksport av trebaserte varer til EU redusert fra mer enn 30 til kun 1 (Luttya i Finland).

EU tar nå saken til videre behandling i WTO.

- Norske produsenter av byggematerialer i tre er en del av et internasjonalt marked. Russland har innført restriksjoner, og har mål om å øke videreforedling av tømmer nasjonalt. Det igjen gjør at Kina vender seg mot Europa, forklarer sier Heidi Finstad, adm.dir. i Treindustrien.

Norske sagbruk investerer

- Dette påvirker også markedet her hjemme, når både råvaretilgang og ferdigvareflyt i Europa endres. De norske sagbrukene investerer nå for fullt for å øke produksjonskapasitet i Norge. Dette er svært viktig for å håndtere utviklingen fremover, sier Finstad.

Kilde: Treindustrien

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078