23948sdkhjf

Vestlandsindeksen: Vestlandsbedrifter øker prisene

Pandemien gjør at 4 av 10 bedrifter på Vestlandet har utfordringer med å få tak i råvarer og produkter. Halvparten har funnet det nødvendig å øke utsalgsprisene til sine kunder.

PANDEMIØKONOMI: Det er Sparebanken Vest som står bak indeksen. Siden 2012 har banken tatt temperaturen på næringslivet på Vestlandet.

Sammen med Respons Analyse spørres 700 bedriftsledere i Vestland, Rogaland og Møre og Romsdal hvert kvartal om resultater og deres forventninger til fremtiden.

– Forseinkingar i verdikjedane er ei problemstilling som treff veldig mange av bedriftene her i vest. Det er få næringar som ikkje meldar at dei har problem med dette, sier Ragnhild Fresvik (bildet), konsernsjef for bedriftsmarknad i Sparebanken Vest.

– Nokre av næringane opplev ei auke i etterspurnaden og har problem med å levere – som til dømes trelast- og elektronikkbransjane. Det er likevel først og fremst utfordringane med å få tak i nok varer og logistikk som ligg bak resultata frå Vestlandsindeksen, seier Fresvik.

Ventes å vare lenge

Nytt frå forrige Vestlandsindeks er at verdikjedeutfordringene ikke ventes å være forbigående. Bedriftene svarer at de kommer til å slite i lang tid.

Det er et klart flertal av bedrifter i næringene industri, kraft og oljeutvinning, bygg- og anleggs som har økt prisene. Et av dem som har logistikkproblem, er IKM Gruppen på Sola.

– Det er lengre ledetid på enkelte delar, og innkjøpskostnadane har auka. I tillegg er det ein mangel på enkeltkompetanse og ressursar frå utlandet, både hos oss og kundane våre. Det er per i dag ikkje et stort problem, men summen av det gjer at prosjekter drar meir ut i tid og gjer planlegginga litt meir krevjande. Det aukar også utsalsprisane, seier Ståle Kyllingstad, konsernsjef i IKM Gruppen.

Men likevel bra økonomi...

Resultatindeksen viser den økonomiske utviklingen for Vestlandsbedriftene de siste tre månadene. For det siste kvartalet i 2021 falt indeksen fra 63 til 62 poeng. Indeksen ligger likevel 7 poeng over samme tid i fjor, og er fortsett over det historiske gjennomsnittet på 60,7 poeng

– For inngangen til 2022 er det særleg tre faktorar som skapar uvisse for næringslivet. Smitteoppblomstringa, ein betydeleg auke i energiprisane og ikkje minst den vedvarande utfordringa knytt til det å få tak i nok varer og forseinkingar i verdikjedane, forklarar Fresvik.

Kilde: Sparebanken Vest

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094