23948sdkhjf

Eon spør: Skal du bygge enebolig i 2022?

Da kan du oppgradere til energiklasse A uten ekstra kostnader. Disse tar regningen for at din skal bli lavere.

MILJØVENNLIG SIER EON: Byggeklossene fra EON Element består av reisverk, isolasjon, vind- og dampsperre, og kommer i ulike bredder og høyder.

Elementene boltes enkelt sammen til komplette vegger, klargjort for innvendig og utvendig kledning. 

Byggebransjen er en klimaversting. Hele 40 prosent av verdens utslipp av klimagasser kommer fra oppføring og drift av bygninger, og det er et ansvar vi kjenner på, vi som er med på å reise disse byggene, sier daglig leder Kjetil Siversen i EON Element AS.

- Jo mer selvforsynte hus vi bygger, dess mindre energi vil gå med til å drifte dem. Det vi gjør nå, ved å oppgradere til energiklasse A uten å ta betalt for det, er et forsøk på å kickstarte det grønne skiftet i byggebransjen, hvor vi håper at mange kommer etter oss.

Byggeklosser

Siden 2020 har sørlandsbedriften produsert byggeklosser som boltes sammen til komplette yttervegger.

Systemet er det eneste norske produktet, og et av svært få i verden, med verifisering for kaldt klima fra det tyske passivhusinstituttet PHI, og har dermed vakt stor interesse internasjonalt.

Byggeklossene har fjernet de fleste kuldebroene, og isolerer langt bedre enn kravene i TEK17. Derfor kreves det også mye mindre energi å varme opp en bolig bygget med EON-elementer enn et tilsvarende hus bygget etter TEK17-standard.

Energiklasse A

– Vinterens rekordhøye strømpriser har vist oss alle sammen hvor avgjørende det er å redusere energiforbruket vårt. Den gode nyheten er at det enkelt lar seg gjøre å bygge mer energieffektive hus, også med en helt vanlig lommebok, sier Sivertsen.

Han mener det er et paradoks at vi velger hvitevarer etter energiklasse, men bryr oss lite om energimerkingen av selve boligen.

– Skal du bygge eller kjøpe et nybygg i dag, er det viktig å være klar over at TEK17 ikke er et kvalitetsstempel. Det er en teknisk forskrift som sier hva som er minstekravet for å få et nybygg godkjent i Norge. Sagt med andre ord – hvor dårlig man kan bygge og likevel være innenfor gjeldende lovverk, sier Sivertsen.

– Hus som akkurat innfrir kravene til standarden er litt som å få 2- på eksamen. Man står, men resultatet er ikke bra. Hvorfor skal vi bygge hjemmet vårt til en svak toer når vi kan bo i en sekser, uten at det koster særlig mer? spør han.

Tar regningen for 10 eneboliger

Nå ønsker EON Element å rette oppmerksomheten mot energimerking av boliger ved å spandere kostnadsfri oppgradering av ti eneboliger under oppføring i 2022. 

– Skal man oppnå energimerke A, som er «best i klassen» og et virkelig kvalitetsstempel, må man oppgradere selve bygningsmassen. Design og skall har stor betydning for hvor energivennlig boligen din blir, og hvor mye energi det vil gå med til å varme den opp. Med våre høyteknologiske yttervegger blir veien til energiklasse A kort, og kostnaden lav, sier Sivertsen.

For å vise hvor liten forskjellen er i pris, har EON bestemt seg for å ta regningen for ti nybyggere med kostnadsfri oppgradering av sin planlagte bolig fra TEK 17-standard til energiklasse A,

- Per januar 2022 er under én prosent av boliger på finn.no i energiklasse A. Det er fremtidens boliger vi bygger nå, sier Sivertsen

Kilde: Pressemelding fra Eon

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Inkonsevens: Kommune-Norge vil handle bærekraftig, men prioriterer likevel pris
For 500 elever: Peab bygger nye Eidet skule i Ålesund
Fyllingen Maskin, Mesta og OneCo Infra vil oppgradere Glaskartunnelen på E39
Planlegger nytt sykehjem i Florø
VVS: Blir Norges første rørleggereide konsern
Entreprenører søkes: Vedlikehold av 1100 bruer til 160 millioner
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.094