23948sdkhjf

Grønt Punkt skal drifte landets første returselskap for treemballasje

Miljødirektoratet har godkjent Treretur som returselskap for treemballasje. Dermed er Norges første og eneste returselskap for denne materialtypen etablert.

Grønt Punkt Norge AS skal drifte returordningen, som offisielt starter opp 1. januar 2022.

 

Medlemmer av Grønt Punkt Norge tar allerede produsentansvar for plast, kartong, bølge- og massivpapp, brunt papir, glass og metall. Med godkjenningen av Treretur vil medlemmer også ta det lovpålagte ansvaret for treemballasje gjennom medlemskapet. Dermed oppfyller de alle krav i avfallsforskriften, opplyser Grønt Punkt Norge i en pressemelding.

Lovpålagt etter avfallsforskriften

Grønt Punkt Norge opplyser at alle produsenter eller importører som tilfører det norske markedet minst 1.000 kilo treemballasje, er lovpålagt etter avfallsforskriften kapittel 7 å ta produsentansvar i et godkjent returselskap. I mangel på godkjent returselskap for tre, har det frem til nå vært umulig å innfri dette kravet.

– For Grønt Punkt Norge har det vært viktig å sørge for at våre medlemmer kan ta hele sitt lovpålagte ansvar for emballasje gjennom medlemskap hos oss. Det har vært en lang prosess for å få på plass Treretur, men nå er vi godkjent, sier Jaana Røine (bildet), adm. direktør i Grønt Punkt Norge.

Treemballasje er spesialpaller (engangspaller), kabeltromler, trebobiner, trekasser, karmer og avstivere rundt produkter med mer. Europaller inngår også i ordningen fordi ombruk er et rapporteringskrav til myndighetene, men det blir ikke vederlagspliktig.

Har inngått rapporteringsavtaler med de største innsamlerne

I Norge er det allerede et velfungerende gjenbruks- og gjenvinningssystem for treemballasje. Det er derfor riktig å etablere returordningen i det som allerede fungerer godt opplyser Grønt Punkt Norge som derfor har inngått rapporteringsavtaler med de største innsamlerne av treemballasje. Det er blant annet Franzefoss Sør, Aven Holmestrand, RS Trommelservice, Norsk Gjenvinning, Geminor og Smart Retur Norge. Flere er under signering.

Kravet i forskriften er minimum 15 prosent materialgjenvinning av mengdene Trereturs medlemmer setter på markedet årlig.

Det nye returselskapet er forpliktet til å rapportere følgende til miljømyndighetene: mengde treemballasje satt på markedet av Grønt Punkt Norges medlemsbedrifter, gjenvinningsgrad og ombruksgrad. Gjenvinningsgrader vil bli basert på plukkanalyser i blandet trevirkestrøm hos hver aktør som har signert rapporteringsavtale med Treretur, opplyser Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge

  • Grønt Punkt Norge AS sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
  • I tillegg drifter Grønt Punkt Norge AS innsamling og gjenvinning av plastemballasje, emballasjekartong og drikkekartong på vegne av Plastretur AS og Norsk Returkartong AS.
  • Grønt Punkt er Europas mest brukte varemerke. Merket betyr at det er betalt inn vederlag for emballasjen – det vil si at produsent eller importør har betalt for forsvarlig innsamling og gjenvinning.
  • Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene for emballasje. Det vil si Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.

Opphav og kilder: Grønt Punkt Norge

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.113