23948sdkhjf

Ventilasjonsanlegg med motsatt effekt: Kan slippe skadelige partikler inn i hjemmet

De fleste moderne boliger har innebygde mekaniske ventilasjonsanlegg. Men bare de færreste er klar over at standardfiltrene må oppgraderes dersom skadelige partikler skal holdes ute fra hjemmet.

En ny studie fra Rådet for Grøn Omstilling i Danmark viser at ventilasjonsanlegg kan være skyld i at det kommer flere skadelige partikler inn i hjemmet, blant annet gjennom røyk fra naboens vedovner og peiser.

 

Uansett om du bor i byen eller på landet, eksponeres du daglig for skadelige luftbårne partikler. Resultatet kan være konsentrasjons- og søvnvansker for hjemmets beboere. Men de skadelige partiklene forårsaker også høyere dødelighet – spesielt for personer med lunge- og hjerte- og karsykdommer. Partikkelforurensning er også kreftfremkallende, opplyser Filterhuset.no, nettbutikken til den danske filterprodusenten Danfilter ApS.

Henrik Friis, adm. direktør i Danfilter, opplyser at de aller fleste mekaniske ventilasjonsanlegg i utgangspunktet leveres med grovfiltre som standard, filtre som ikke fanger opp partiklene i avgasser eller osen fra vedovner. Foto: Danfilter

Anbefaler å skifte ut standardfilteret

Filterhuset viser til Byggteknisk forskrift hvor det står at boenheter skal ha ventilasjon som sikrer en gjennomsnittlig frisklufttilførsel på minimum 1,2 m3 per time per m2 gulvareal når boenheten er bebodd. I mange moderne boliger betyr dette mekanisk ventilasjon, og det er nærliggende å tro at det bidrar positivt til inneklimaet. Men en ny studie fra Rådet for Grøn Omstilling i Danmark viser at ventilasjonsanlegg kan ha motsatt effekt og være skyld i at det kommer flere skadelige partikler inn i hjemmet, blant annet gjennom røyk fra naboens vedovner og peiser.

Ifølge Filterhuset skal det imidlertid være enkelt å gjøre ventilasjonsanlegget til en nyttig ressurs i kampen mot de skadelige partiklene.

– Det er filteret i ventilasjonsanlegget ditt som kan beskytte deg mot helseskadelige partikler utenfra. Dessverre leveres de aller fleste mekaniske ventilasjonsanlegg i utgangspunktet med grovfiltre som standard, filtre som ikke fanger opp partiklene i avgasser eller osen fra vedovner, forteller Henrik Friis, adm. direktør i Danfilter, som produserer ventilasjonsfiltre for alle ventilasjonsanlegg på markedet.

– Skal ventilasjonen virkelig gjøre en forskjell for inneklimaet, må man skifte til et finere filter, da standardfilteret slett ikke er godt nok til å fange opp de helseskadelige partiklene. Et godt filter kan fange opp partikler helt ned til 1 mikrometer. I de fleste boligventilasjonsanlegg er det mulig å fjerne opp til 63 prosent av de skadelige mikropartiklene. En svært stor del av partikler fra eksterne forurensningskilder blir dermed filtrert ut. Til sammenligning fjerner et standardfilter vanligvis bare 10 til 20 prosent, uttaler han i en pressemelding.

Kilde: Danfilter, Filterhuset

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094