23948sdkhjf

«Du som har så gode karakterer kan da ikke begynne på yrkesfag»

Anneline Tangen hadde 5,6 i snitt etter endt tiende klasse og fikk stadig høre dette fra folk rundt seg. Hun valgte likevel å ta fagbrev som automatiker i industrien og har ikke angret på det.

Anneline brenner for yrket og bransjen, og spesielt synes hun det er viktig å rekruttere flere jenter inn i bygg og anlegg.

 

Etter endt læretid fikk Anneline jobb i Caverion med byggautomasjon og der har hun fått utviklet seg på flere områder.

– I tillegg til jobben studerer jeg nå for å ta en bachelor i Informatikk og Automatisering. Jeg går Y-veien og har ikke trengt noen ekstra år for å ta igjen ekstra matte etc. Universitetet jeg går på har dette inkludert i sin utdanning, jeg tar akkurat like mange studiepoeng som de som kommer fra videregående skole med realfag. Men når de lærer grunnleggende elektro/automasjon, som jeg allerede kan, lærer jeg matte, fysikk og kjemi, forteller Anneline, som tar dette studiet på deltid og bruker fire år på en ellers treårig utdanning. Nå har hun kommet litt over halvveis og har snaut 1,5 år igjen. I tillegg til dette har Anneline tidligere deltatt på WorldSkills som er Yrkes-NM for lærlinger og unge fagarbeidere. Her har hun deltatt to ganger, tok sølv første gang hun var med, og gull andre gang, opplyser Caverion i en pressemelding.

Første kvinnelige sensor på fagprøver i fylkeskommunen

I 2019 ble Anneline kontaktet av fylkeskommunen hun bor i, Vestfold og Telemark, og fikk forespørsel om å være med i prøvenemda for automasjon. Dette innebærer at hun nå er sensor på fagprøvene til automatikerlærlingene over hele Vestfold og Telemark.

– Så vidt jeg vet er jeg den første kvinnen i automasjon i mitt fylke som er med i prøvenemda, i tillegg er jeg også den yngste. Men jeg tenker at dette gjør at jeg går foran som et godt forbilde, ikke bare for lærlingene som er oppe til fagprøve, men også til bedriftene. De får sett at det ikke bare er «gamle gubber» som sitter i nemdene, men at man som både kvinne og ung også kan være med, og at vi er i ferd med å gjøre en endring innen bransjen, sier Anneline.

Viktig å få rekruttert flere jenter inn i bygg og anlegg

Hun brenner for yrket og bransjen, og spesielt synes Anneline det er viktig å rekruttere flere jenter inn i bygg og anlegg.

– Da jeg selv gikk på vgs møtte jeg mange fordommer, spesielt fra voksne/foreldre som kanskje ikke helt vet hva det innebærer. Men selv har jeg alltid hatt støtte fra min egen familie.

Annelines pappa er også automatiker, så i familien kjente alle til alle mulighetene.

– Jeg tenker at det viktigste er å velge en jobb basert på hva du ønsker å jobbe med, ikke hvilke karakterer du har på ungdomsskolen. Til tross for at det har vært mye fokus på denne typen utfordringer den siste tiden tror jeg ikke man nødvendigvis når ut til de rette. Jeg ser selv at det har vært mye fokus på vgs-elever, men jeg tenker at da er det allerede for sent.

Skal man få rekruttert flere inn i denne bransjen og velge fagbrev mener hun derfor at man må nå ut til elevene i ungdomsskolen.

– Når de har begynt på vgs har de allerede tatt et valg, og jeg tror det skal mye mer til å endre til en annen retning når man først har begynt på videregående. Jeg tror også at man må nå ut til foreldrene til elevene. De må også forstå at yrkesfag ikke gir deg noen begrensninger, jeg tror tvert imot at det gir deg flere muligheter, sier Anneline Tangen.

Kilde: Caverion

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11