23948sdkhjf

BREEAM-NOR 3.0: Klimakutt gjennomsyrer den nye manualen

FN har slått fast at det er kode rød for klimaet. Byggenæringens ansvar er tydelig og klimakutt gjennomsyrer den nye manualen.

Norges største miljøsertifisering for bygg, BREEAM-NOR, ble lansert i Norge for ti år siden. Etter to oppdateringer og snart den tredje, erfarer bransjen at systematisk jobbing lønner seg.

 

Mer enn 160 deltagere hadde funnet veien til den aller første BREEAM-NOR-konferansen, som ble arrangert på Clarion Hotel Oslo i forrige uke. Der ga Viel Sørensen, leder for BREEAM i Grønn Byggallianse, tilhørerne en forsmak på nye BREEAM-NOR 3.0, som lanseres 28. februar 2022.

Les også: Pågående endringer i lovverket: Ny BREEAM-NOR-manual utsettes til 2022

Sikrer en helhetlig tilnærming til klima og miljø

Norges største miljøsertifisering for bygg, BREEAM-NOR, ble lansert i Norge for ti år siden. Den norske versjonen av BREEAM-sertifiseringen var et bransjeinitiativ for å sikre en helhetlig tilnærming til klima og miljø. Etter to oppdateringer og snart den tredje, erfarer bransjen at systematisk jobbing lønner seg, skriver Grønn Byggallianse i en pressemelding.

Bidrar til helhet og dokumentert kvalitet

Konferansen hadde fokus på å dele erfaringer fra bruk av BREEAM-NOR som et verktøy for å sikre bærekraft i prosjekter. Meldingen fra innlederne var klar: BREEAM bidrar til helhet og dokumentert kvalitet.

På agendaen stod blant annet innlegg med OBOS-konsernsjef Daniel Siraj, Magnus Meland Røed i DnB, Rune Augenstein i Smedvig og eiendomssjef i Helse Sør-Øst, Anne Charlotte Moe. I tillegg kunne deltagerne velge mellom ulike fagsesjoner som rettet seg direkte mot de ulike kapitlene i BREEAM-NOR-manualen.

Rigget for fremtidige innstramminger

Når BREEAM-NOR 3.0 kommer den 28. februar 2022, vil bransjen få et enda bedre verktøy. Den nye manualen er rigget for fremtidige innstramminger og krav fra EUs taksonomi, samt at det tar ytterligere høyde for bredden av prosjekter, mener Grønn Byggallianse.

Den nye BREEAM-NOR-manualen er nå til godkjenning hos britiske BRE, som eier ordningen internasjonalt.

– Vi venter fremdeles på noen avklaringer, blant annet en norsk definisjon på NZEB (nearly zero-energy buildings). På nivå Excellent vil EUs taksonomi være oppfylt, men man kan oppfylle taksonomien på alle nivåer. Da må man bare passe på å ta de poengene som kreves, fortalte Sørensen.

Stort engasjement

Hun er takknemlig for det store engasjementet rundt manualutviklingen, og viser til at Grønn Byggallianse har fått hjelp av 500 aktive deltagere og 41 høringsinnspill.

– Med økt antall registeringer i år og tydelige signaler fra både banker, byggherrer entreprenører og andre premissgivere om at BREEAM-NOR er et nyttig og godt verktøy, gleder vi oss til å jobbe sammen videre med bransjen for å få implementert BREEAM-NOR 3.0 i markedet, sier Sørensen i etterkant av konferansen.

Kilde: Grønn Byggallianse

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078