23948sdkhjf

Hurum helsehus: Produserer mer energi enn det bruker

I midten av oktober overleverte HENT Hurum helsehus og onsdag åpnet sykehjemmet på Filtvet dørene for brukerne sine. Sykehjemmet er det første i Norge som er bygget som et Futurebuilt Plusshus.

Sykehjemmet har blant annet en unik miks av solceller, PVT-paneler, brønnpark og spillvarme fra storkjøkken som aldri har vært kombinert tidligere. Løsningen produserer 870.000 kWh med strøm og varme årlig.

 

– Hurum helsehus er det første sykehjemmet som er bygget som plusshus i henhold til Futurebuilt, det skal sertifiseres som BREEAM Excellent og prosjektet har en sorteringsgrad på 99 prosent av byggeavfall. Dette er et unikt helsebygg og vi er veldig stolte over løsningen vi har fått til sammen med Asker kommune og samarbeidspartnerne våre, forteller Fredrik H. Hontvedt, prosjektleder i HENT.

Enovastøtte til utprøving av ny energimiks i storskala

Prosjektet har også jobbet med innovasjon innen bærekraft. På energisiden fikk prosjektet 2,7 millioner kroner i støtte fra Enova til å videreutvikle etablerte energiløsninger i storskala, opplyser HENT i en pressemelding. Sykehjemmet har blant annet en unik miks av solceller, PVT-paneler, brønnpark og spillvarme fra storkjøkken som aldri har vært kombinert tidligere.

– Det har vært mye knaing i prosjekteringen og det er ganske imponerende at vi har klart å kombinere disse energiløsningene. Godt samarbeid mellom interne og eksterne rådgivere og Solcellespesialisten har bidratt til at vi nå har realisert denne energimiksen, forteller Lars Lægran, leder for bærekraft i HENT.

Løsningen produserer 870.000 kWh med strøm og varme årlig. Strømproduksjonen tilsvarer ca. 6.300 elbilturer Trondheim-Oslo, mens den produserte varmen tilsvarer tappevann- og varmebehovet til 86 leiligheter på 65 kvm hvert år.

Hurum helsehus er det første sykehjemmet som er bygget som plusshus i henhold til Futurebuilt, det skal sertifiseres som BREEAM Excellent og prosjektet har en sorteringsgrad på 99 prosent av byggeavfall. Foto: HENT

Har bevart vegetasjonen

Hurum helsehus er bygd på en skogstomt og et viktig miljøaspekt har vært å bevare den eksisterende vegetasjonen og minimere inngrepene. – Mye av eksisterende natur på tomten er bevart, som en knaus med furu og røsslyng som omkranser deler av bygget i nord. Vi har også opparbeidet nye områder for å øke tomtens økologiske verdi, blant annet ved å så blomstereng og stedegne arter. Det er positivt for miljøet, men også for de som skal bo på sykehjemmet, forteller Lægran.

Fakta Hurum helsehus

  • Byggherre: Hurum Eiendomsselskap KF
  • Sted: Asker kommune
  • Innhold: sykehjem og dagsenter, med egne områder for rehabilitering, lege, frisør, fotpleie, sansehager og stort sentralkjøkken.
  • Periode: 2018-2021
  • Entreprise: Totalentreprise m/samspill
  • Størrelse: 11.116 kvm
  • Kontraktssum: 403 millioner kroner
  • Bærekraft: Plusshus, sertifiseres BREEAM Excellent, 3.000 kvm solceller, PVT-paneler og brønnpark, ca. 99 prosent sorteringsgrad av byggeavfall, nesten all betong i lavkarbonbetong klasse A, mye av eksisterende natur på tomten er bevart og nye arealer opparbeides for å øke tomtens økologiske verdi. Bygget er også sertifisert iht. HENTs egen bærekraftsertifisering, HENT Future.

Kilde: HENT

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094