23948sdkhjf

Beslageksperten J. A. Göthes fyller 160 år – vurderer nå å etablere seg i Norge

25. november 1861 etablerte Jean Abraham Göthe sin beskjedne jernvareforretning i Falun. I dag fremstår J.A. Göthes som Skandinavias største OEM-grossist av beslag til dør-, vindus- og fasadeindustrien.

Selskapet har lenge vært aktive på det norske markedet og vurderer nå enten å åpne en filial eller etablere et eget norsk datterselskap i løpet av neste år.

 

Med en omsetning på 310 millioner svenske kroner i fjor er J. A. Göthes Skandinavias største OEM-grossist av beslag til dør-, vindus- og fasadeindustrien og selger produkter fra mer enn 50 anerkjente produsenter til kunder i hele Norden.

Daglig leder Håkan Östlund (bildet) opplyser til Buildingsupply.no at de har vært aktive i Norge i mange år og bearbeidet produsenter av dører og vinduer. For å underbygge deres seriøse ambisjon forteller Östlund at selskapet siden 2019 har vært assosierte medlemmer av både Glass og Fasadeforeningen og Norske Trevarer. Nå vurderer selskapet enten å åpne en filial eller etablere et eget norsk datterselskap i løpet av neste år.

Lang historie

Historien til J. A. Göthes har to forgreninger: Den eldste av dem strekker seg tilbake til den 25. november 1861 da den 21 år gamle Jean Abraham Göthe etablerte en beskjeden jernvareforretning i Falun. Etter å ha startet med å selge jernvarer over disk fant Jean raskt ut at det var smartere å satse på grossistvirksomhet og med lastebilens inntog fikk Göthes kunder over hele Sverige som bidro til at virksomheten blomstret.

Den andre historien starter i 1926 da Knut Östlund, Håkans farfar, tok over A. Johanssons Järnhandel i Falun og som ble døpt om til Östlunds Järnhandel. I 1964 var det Håkans far, Bengt, som drev Östlunds Järnhandel sammen med broren Åke. Bengt ønsket imidlertid å drive for seg selv og solgte sin andel til broren, samtidig som han kjøpte J.A. Göthes som da var eid av ARA-bolagen.

Göthes Industribeslag AB er den klart største virksomheten i Götheskonsernet. På det 3.000 kvm store lageret på Roxnäs rett utenfor Falun sentrum plukkes det i snitt ut fem tonn med lås og beslag fra de fire heisautomatene som selskapet har investert i og som er koblet sammen med det overordnede forretningssystemet. Foto: J. A. Göthes

Overtok motvillig

Til det svenske fagtidsskriftet JBF (Järn Bygg Färg) forteller Håkan Östlund at han var ti år gammel da faren kjøpte Göthes. Og med både far, flere onkler og farfar som jernhandlere lå det i kortene at også Håkan skulle bli det. Hans drøm var imidlertid å bli arkitekt, men dårlige karakterer gjorde at den brast. I stedet begynte Håkan på sivilingeniørstudiet, men etter at interessen for teknikk forsvant utdannet han seg til siviløkonom. Håkan hadde arbeidet fire år som revisor i Price Waterhouse da han i 1983 fikk en telefon fra faren som sa: «antingen kommer du hem eller så stanner du kvar och gjör mig besviken och blir en tråkig revisor».

Håkan legger ikke skjul på at han og faren var uenige om hvordan virksomheten skulle drives og da han i 1987 overtok som både eier og daglig leder var det over et konglomerat av ulike virksomheter: De var både byggevaregrossist, jernvaregrossist, lås- og beslaggrossist i tillegg til å eie en jernvareforretning og være låsesmed. Samtidig skulle 29-åringen lede en medarbeiderstab som både var godt vokse og svært konservative.

Hovedsetet til J. A. Göthes er på Roxnäs, rett utenfor Falun sentrum. Foto: J. A. Göthes

Omfattende restrukturering

I det omfattende og krevende arbeidet med å omstrukturere, og ikke minst spisse virksomheten mot lås, beslag og sikkerhetsprodukter, støttet Håkan seg mye på det han hadde lært seg i Price Waterhouse: Fokus på godt lederskap og bygge opp en solid bedriftskultur basert på en klar visjon.
Fire F-er har alltid stått sentralt for ham: Fokusering, Forenkling, Forbedring og Forandring. Ikke minst har Håkan lært seg mye om betydningen av forandring i løpet av sine 39 år i virksomheten. Blant hans mange teser kan nevnes «Forandring er den eneste tradisjonen som er verd å bevare», «Alt som ikke utvikles bør avvikles» og «Det er bedre at forandringen utføres på egne vilkår fremfor at konkurrentene dikterer den».

Tallenes tale levner ingen tvil om at restruktureringen har vært svært vellykket. Da Håkan overtok virksomheten var omsetningen på rundt 20 millioner svenske kroner. I dag omsetter Götheskonsernet for 310 millioner svenske kroner, hvorav Göthes Industribeslag AB står for om lag 230 millioner. Resten genereres av Göthe Säkerhet AB, Göthe Teknik AB og Beslaget AB som J. A. Göthes eier 25 prosent av.

Opphav og kilder: J. A. Göthes

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078