23948sdkhjf

Fantoftparken: Klassifisert som Outstanding – Bergens grønneste kontorbygg

I våres stod Bergens mest bærekraftige bygg ferdig: Fantoftparken – et nullutslippsbygg med egenprodusert energi og utstrakt bruk av massivtre. Nylig ble prosjektet klassifisert som BREEAM Outstanding, miljøsertifiseringens høyeste nivå.

Miljøkvalitetene har vært styrende i alle valg i utviklingen av prosjektet, og Veidekke og Nordr har brukt prosjektet til å sette sine høyeste miljøambisjoner ut i praksis.

Mange av virkemidlene er integrerte og usynlige, men viktige valg av konstruksjonsmetoder og materialer preger bygget både innvendig og utvendig, skriver LINK Arkitektur i en pressemelding.

– Grønne valg kan også være vakre valg, noe vi har ønsket å formidle gjennom utformingen av Fantoftparken, sier ansvarlig arkitekt Erlend Rudjord i LINK Arkitektur. – En bærekraftig utførelse og et godt inneklima legger også grunnlaget for en god arbeidsplass, som innbyr til innovasjon og kreativitet, legger han til.

Les også: Fantoftparken: Veidekke bygger nytt regionkontor i Bergen

Bygget er utformet som et hus i to deler. Hoveddelen er lav og smal, for å ikke dominere i rekken med bolighus. Fasaden utgjør byggets mest iøynefallende kvaliteter. Det er kledt i lyst tre, et materiale med svært gode miljø- og klimakvaliteter. Over denne dempede bakgrunnen er det montert lameller i samme treverk, som fungerer som naturlig solskjerming, nøye planlagt og plassert gjennom bruk av parametrisk design.

Bringer frem naturen og bærekraftige elementer

I interiørkonseptet har man ønsket å bringe frem naturen og bærekraftige elementer.

– Bygget er planlagt med omsorg for naturen, og med iboende naturkvaliteter i synlig materialitet, forklarer ansvarlig interiørarkitekt Inghild Dyrnes Karlsen fra LINK Arkitektur. – Å bringe natur og miljøkonsept inn kontorbygget skaper økt luftkvalitet, konsentrasjon, velvære og trivsel på arbeidsplassen, fortsetter hun.

Det lyse treverket fra fasaden videreføres i interiøret. Etasjeskillene i massivtre er eksponert i himlingene som vakkert, lyst treverk. Akustiske plater er i trehvit treullsement, det er brukt lysnet eikeparkett i trapper og utvalgte områder.

Det er valgt møbler i klassisk, nordisk formspråk, med vekt på myke linjer og vennlige kurver. Inventaret er holdt i samme fargeskala som veggfargene, slik at interiøret oppleves som harmonisk og helhetlig. I tråd med konseptet, kontrasteres dette av enkelte møbler og innredningsdetaljer med industrielt uttrykk og svart farge. Foto: Daniel Hundven-Clements

Løfter prosjektet i en klimavennlig retning

Fleksibilitet, elastisitet og generalitet er viktige begreper for å skape et bærekraftig bygg, som kan brukes i generasjoner uten større ombygginger. Et gjennomtenkt grid og godt planlagte lokaler gir arealer som fungerer for et bredt spekter av leietagere. Skillevegger kan fjernes eller settes opp for å tilpasse lokalene etter ulike behov. Akustisk regulering er løst i nedhengte flåter, slik at også dette kan endres, opplyser LINK Arkitektur.

Ifølge arkitektkontoret ble Fantoftparken gjennomført med ambisiøse miljøvalg, som løfter prosjektet i en klimavennlig retning. Det fysiske arbeidsmiljøet har lagt rammer for materialvalgene, som er solide, funksjonelle, fleksible og behagelige. Slik kan lokalene fungere for forskjellige leietagere og behov, i mange år framover.

Kilde: LINK Arkitektur

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.172