23948sdkhjf

Her er oppskriften: Tone og Katharina styrker miljøambisjonene med ti nye strakstiltak

Ifølge Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom er bygg- og eiendomssektoren den glemte klimakjempen. For å omstille seg har foreløpig 60 byggeiere forpliktet seg til ti grønne strakstiltak. – Nå lanseres vi ti nye for å heve ambisjonene til bransjen, sier Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse.

Bygg-, eiendom-, og anleggssektoren alene bidrar til hele 16 prosent av Norges samlede klimagassutslipp, og hele 25 prosent av fastlandsutslippene. – Tiden er overmoden for å gå fra ord til handling og få til faktiske klimagassreduksjoner, sier Tone Tellevik Dahl, adm. direktør i Norsk Eiendom.

 

Sammen står Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom bak Eiendomssektorens veikart som skal sikre grønn omstilling av bransjen, og tilhørende strakstiltak som er konkrete grønne forpliktelser til eiendomsbedrifter, heter det i en felles pressemelding.

Strakstiltak 1.0

  1. Miljøsertifisér organisasjonen
  2. Kompetansekartlegging av driftsorganisasjonen med tilhørende opplæringsplan
  3. Kjøp kun bygningsprodukter uten helse- og miljøfarlige stoffer
  4. Innfør energi- og miljøledelse
  5. Utnytt takflatene
  6. Etterspør innovasjon
  7. Planlegg for ombruk
  8. Installer delmålene for å få oversikt over de største energipostene
  9. Etterspør og prioriter bygningsprodukter som har lave klimagassutslipp
  10. Etterspør fossilfri byggeplass

Å tilslutte seg strakstiltakene har vært populært. Nær 60 byggeiere og utviklere har vist at de tar ansvar og bidrar til mer bærekraftige områder og bygg ved å ha tilsluttet seg den første versjonen av de ti strakstiltakene. Disse byggeierne forvalter om lag en fjerdedel av kontorer og annen yrkesbygg og er blant de største boligutviklerne.

Mange av de beste er utålmodige

Strakstiltak 2.0 ble lansert på tirsdag og er for de som allerede har signert og implementert strakstiltak 1.0.

– Eiendomsselskapene som har signert versjon 1.0 har hatt nytte av å jobbe konkret med ti tiltak. Men mange av de beste er utålmodige og vil videre. Flere av eiendomsselskapene har en stund etterlyst mer å strekke seg etter, sier Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse.

Les også: Grønn omstilling: Klaveness tilslutter seg strakstiltak

Hun håper at mange selskaper vil tilslutte seg de ti nye tiltakene. Norsk Eiendom-sjefen stemmer i:

– Trykket fra de ambisiøse bedriftene og økt oppmerksomhet rundt klima- og miljøutfordringene er en perfekt storm for å lansere nye tiltak som kan stimulere til ytterligere å ta nye steg mot en mer bærekraftig byggsektor. Erfaringene fra de som har tilsluttet seg viser at man går fra ord til handling, sier Tellevik Dahl.

Strakstiltak 2.0

De ti nye strakstiltakene er:

  1. Definer bærekraftambisjon i prosjektet
  2. Etterspør biologisk mangfold og bruk stedegne arter
  3. Planlegg for avfallsminimering og høy sorteringsgrad
  4. Nybygg skal oppnå energiklasse A eller B
  5. Ha energiattest for yrkesbygg over 1000 kvm og legg en plan for oppgradering av byggporteføljen til høyere energikarakter
  6. Etterspør ombruksmaterialer
  7. Krev ombrukskartlegging i tidligfase ved rehabiliterings- og riveprosjekter og sett mål om ombrukt andel
  8. Still kompetansekrav på miljø til kontraktspartnere
  9. Krev klimagassregnskap for materialer og sett mål om minst 20 prosent klimagassreduksjon
  10. Etterspør utslippsfri byggeplass

Fra «Nice to have» til «Need to have»

Ved å implementere de ti nye tiltakene bidrar selskapet vesentlig til å nå målene i eiendomssektorens veikart mot 2050. Tiltakene bidrar til blant annet å nå et klimanøytralt Norge i 2050, lukkede materialkretsløp (sirkulærøkonomi) i 2050 og null utslipp av miljøgifter i 2050 og til økt biologisk mangfold, påpeker Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom

– Miljø, klima og bærekraft er ikke lenger bare «Nice to have» som del av et selskaps strategi. Det er blitt «Need to have», sier Bramslev.

Hun peker på at banker, investeringsselskap, aksjonærer, ansatte og kunder etterspør og forventer at byggherrer tar ansvar for fremtiden ved å bygge mest mulig bærekraftig.

– Å tilslutte seg strakstiltakene gir ledelsen i selskapet et verktøy og en hjelp til å fokusere innsatsen og et verktøy som vil gi den effekten vi alle vil ha. Vi har også fått skryt fra politikere, kunder og andre at vår bransje i motsetning til andre har helt konkrete og ambisiøse miljøløfter som bedriftene forplikter seg til, sier Tellevik Dahl.

Blant annet er det årlig oppfølging av selskapene for å se hvordan de har implementert tiltakene. Her avdekkes også behov for mer kunnskap og hjelp som Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom hjelper medlemmene med å løse. Med forpliktelsen til strakstiltakene kommer det derfor også mulighet for kompetanseheving i bedriften, opplyser organisasjonene.

Opphav og kilder: Grønn Byggallianse, Norsk Eiendom

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063