23948sdkhjf

Svalbard: Nye studentboliger selvforsynt med elektrisitet

Elvesletta studentboliger er spesielt og fremtidsrettet på flere måter, og er bygget for et større behov enn dagens.

Blant annet er taket dekket av solcellepanel som vil gjøre bygget selvforsynt med elektrisitet. Store deler av året vil det til og med produserer et overskudd. 

- På sikt tror vi på muligheten til å kunne sende tilbake overskuddsstrøm, men dette er ikke mulig i dag, sier administrerende direktør i Samskipnaden Hans Petter Kvaal.

Søndag 24.oktober var det offisiell åpning av Elvesletta studentboliger i Longyearbyen. Studentboligene er bygget som erstatning for boliger som lå i rasutsatt område, og plasserer studentene midt i hjertet av Longyearbyen.

- Elvesletta studentboliger har vært alt annet enn et A4-prosjekt. Byggeprosjektet er et av Samskipnadens største noensinne, det har en energiløsning som Longyearbyen enda ikke er klar til å utnytte, det er bygget i massivtre – som er helt nytt på Svalbard, og det skiller seg ut rent arkitektonisk sammenliknet med den øvrige bebyggelsen på Svalbard, sier Kvaal. 

- Det er et fremtidsrettet bygg tilpasset det arktiske klimaet med bærekraft som grunnpilar. Og er et viktig prosjekt som vil sette spor langt utover Samskipnadens virke, og som jeg personlig tror vil være med på å sette standarden for hvordan man bygger trygt, effektivt og bærekraftig for fremtidens behov, sier styreleder i Samskipnaden Sebastian Henriksen. 

Fakta om Elvesletta studentboliger

  • Byggeprosjektet har kostet 400 millioner kroner.
  • Boligen har 220 boenhenter og har kapasitet på opptil 300 studenter totalt.
  • Elvesletta studentboliger er det første passivhuset på Svalbard.
  • Bygget har solceller på taket som gjør byggene selvforsynt med strøm store deler av året.
  • Boligene er tilpasset det arktiske studentlivet med blant annet snøscooterparkering, egne våpenskap og tørkerom for klær og utstyr.

Opphav og kilder: Samskipnaden.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109