23948sdkhjf

Construction City lanserer ny mal for samspillskontrakter

Næringsklyngen Construction City har det siste året jobbet med å utvikle en ny mal for samspillskontrakter i byggebransjen. Nå er første versjon klar for testing og klyngen søker nå etter ti pilotprosjekter som det kan høstes erfaringer fra.

Samspill er fortsatt en relativt ny samarbeidsform, og det finnes ingen Norsk Standard for samspillsentreprise i dag.

 

– Stadig flere prosjekter stiller kontraktsfestede krav til samspill, men bransjen mangler gode og balanserte maler for samspillskontrakter. Det er dette vi ønsker å gjøre noe med, sier Harald Fosse, prosjektleder og partner i Advokatfirmaet Hjort.

Samspill er fortsatt en relativt ny samarbeidsform, og det finnes ingen Norsk Standard for samspillsentreprise i dag. Construction Citys samspillsmodell tar utgangspunkt i entreprenørbasert kontraktsoppbygging, og er utviklet på toppen av NS 8407. Avtalestrukturen er inspirert av Marstrands erfaringsbaserte kontraktstruktur, opplyser Construction City i en pressemelding.

– Bransjens standardkontrakter representerer kjente spilleregler som fremmer samhandling. Det har derfor vært naturlig å utvikle en mal som bygger på det eksisterende, sier Fosse.

Koker ned til holdninger

Construction Citys mal for samspillskontrakter skal styrke samspill, forebygge konflikter og gi gode rammer for prosjektdeltakere. I tillegg til samspillsavtalen, inneholder dokumentpakken bestemmelser om vederlag og insentiver, beskrivelse av organisasjon, administrative bestemmelser, og beskrivelse av gjennomføringsmodell.

– Men vi må ikke glemme den menneskelige faktoren. Godt samspill koker ned til de ulike aktørenes holdninger, sier Fosse.

Det er nettopp dette som er kjernen i Construction Citys virke. Næringsklyngen på Ulven tilbyr en arena for tillitsskapende aktiviteter mellom bransjeaktører, og har en hårete ambisjon om å bli et globalt utstillingsvindu for godt samspill.

– Noe av det viktigste som har kommet ut av dette arbeidet er at vi nå har en arena for å snakke om samspill og samarbeidsvilkår, sier Fosse.

Foruten Advokatfirmaet Hjort, har AF Gruppen, Aspelin Ramm, Betonmast, Contiga, Marstrand, Norconsult, OBOS Eiendom, SANDS og Smedvig Eiendom deltatt i arbeidet med å utvikle den nye malen.

Sverre Tiltnes, prosjektleder i Construction City, opplyser at de nå søker ti pilotprosjekter som de kan høste erfaringer fra.

Næringsklyngen Construction City

Etter et initiativ fra OBOS, AF Gruppen og Betonmast ble næringsklyngen Construction City etablert i 2017. Klyngen består i dag av om lag 100 virksomheter som i fellesskap arbeider for innovative og bærekraftige løsninger i bygg, anlegg- og eiendomsbransjen. 
Klyngen omfatter hele verdikjeden fra lovende oppstartsbedrifter til store entreprenører, og er stedet aktører møtes for å dele innsikt, etablere samarbeidsprosjekter og løfte bransjens samlede konkurransekraft.

Kilde: Construction City

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079