23948sdkhjf

Stort energipotensiale på statens tak

Statsbygg har kartlagt alle sine bygninger med tanke på energiproduksjon på tak. Omtrent 250.000 kvm egner seg godt til solceller som i teorien vil kunne produsere 40 millioner KWh i året.

Høgskolen i Østfold, Halden fengsel og kontrollstasjonen ved Svinesund har nå samlet fått over 6.000 kvadratmeter solceller på taket.

 

Totalt vil solcellene kunne produsere 1,1 millioner kWh per år. Det tilsvarer omtrent det årlige strømforbruket til 70 eneboliger, opplyser Statsbygg i en pressemelding.

Solcellene i Halden fengsel gjør fengselet til det første i Norge med solceller. Her er det installert 2.500 kvadratmeter med solcellepanel. Høgskolen i Østfold har fått 3.000 kvadratmeter solceller på taket, mens kontrollstasjonen på Svinesund har fått 750.

– Dette er tre prosjekter som både kommer klimaet og de som bruker bygningene til gode. Det er en vinn-vinn-situasjon, som gjør solceller til et av satsingsområdene våre, sier Jarle Kvalvik, direktør for drift og vedlikehold i Statsbygg.

Del av tiltakspakken for grønn omstilling

De tre solcelleanleggene har en samlet kostnad på 13 millioner kroner og er en del av tiltakspakken for grønn omstilling som regjeringen lanserte i fjor. Pakken ga Statsbygg 60 millioner kroner til ulike klima- og miljøsatsinger. I tillegg til solcellene i Halden har Statsbygg blant annet brukt midlene på ladestasjoner for el-biler, ENØK-tiltak som etterisolering og tiltak for utslippsfrie byggeplasser.
– Nå gleder vi oss til å jobbe videre med nye gode prosjekter, sier Jarle Kvalvik.

Potensiale til å kunne produsere 40 millioner KWh i året

Statsbyggs prosjekt «Ja Tak», som etablerer solcelleanlegg på egnede eiendommer, har kartlagt alle Statsbyggs ca. 2.300 bygninger for å finne ut hvor mange som kan ha energiproduksjon på taket. Her kom man frem til at 250.000 kvadratmeter takareal er godt egnet til montering av solceller.
I teorien kan det på det egnede arealet produsere 40 millioner KWh i året. Dette tilsvarer årsforbruket til 2.000 eneboliger eller 16.000 elbiler, opplyser Statsbygg.

Kilde: Statsbygg

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094