23948sdkhjf

Spilka: Ny fasadeløsning løser mange utfordringer

Spilka Industri hevder at deres nye festesystem for fasader både er bærekraftig og ikke mindre enn revolusjonerende.

Fixade er et festesystem for fasadeplater som både eliminerer kilder til råteskader, halverer monteringstiden, fjerner problemer som oppstår i forbindelse med termiske bevegelser og sørger for en fasade som holder hele byggets levetid.

 

Det hevder Spilka Industri på Emblem i Ålesund og som i to år har jobbet tett med utviklingsmiljøet Inventas og Innovasjon Norge i å utvikle det nye festesystemet. I tillegg har Spilka samarbeidet med den store fasadeplateleverandøren Steni, opplyser Spilka i en pressemelding.

Ifølge Terje Bøe, adm. direktør i Spilka Industri var bakgrunnen for utviklingsprosjektet tilbakemeldinger fra både arkitekter, entreprenører og byggherrer at fasader var det området innenfor bygg og anlegg hvor man oftest opplever problemer.

Spilka hevder systemet løser store klimautfordringer knyttet til fasader, og markedspotensialet er enormt: Bare i Norge monteres det årlig 12 millioner kvm fasader. Illustrasjon: Spilka

Løser mange utfordringer

I likhet med svært mange andre påpeker også Spilka de høye klimagassutslippene i bygg- og anleggsbransjen. Vi bygger med materialer som har store klimaavtrykk, samtidig som både nybygg og rehabilitering genererer enorme mengder avfall. Det er liten grad av ombruk, og på toppen av det hele har bransjen reklamasjonskostnader i milliardklassen hvert eneste år. Over 70 prosent av disse reklamasjonskostnadene er knyttet til tak og fasade, hvorav majoriteten er koblet til råte i fasade. Dette påfører både bransjen og samfunnet enorme kostnader, skriver Spilka i meldingen.

Løsningen er å velge produkter med lang levetid, resirkulerbare materialer og løsninger som bidrar til økt ombruk. Med andre ord byggevarer som gir lave utslipp i et livsløpsperspektiv.

– Festesystemet Fixade er utviklet nettopp med denne målsetningen, forteller Lars Erik Vinje, daglig leder i Spilka Building Solutions. Han forteller at dagens fasadeplater i all hovedsak festet med skruer i trelekter og at denne løsningen har mange utfordringer. Det oppstår råte og en får skader fra termiske bevegelser. I tillegg påpeker han at materialsvinn og lang monteringstid er et problem på byggeplassen. Vinje hevder den nye og patenterte løsningen til Spilka løser alle disse utfordringene.

– En kan montere fasaden effektivt, og en får en fasade som krever minimalt med vedlikehold og den holder hele byggets levetid. Dette sparer både entreprenører og byggherrer for store kostnader. Fixade er også et svært fleksibelt system som kan brukes på alt ifra den minste hytte til det største næringsbygg, forteller han.

Fixade er et festesystem for fasadeplater som ifølge Spilka både eliminerer kilder til råteskader, halverer monteringstiden og fjerner problemer som oppstår i forbindelse med termiske bevegelser. Foto: Spilka

Designet for ombruk og produsert av resirkulerte råvarer

Vinje opplyser at systemet også skal være svært godt egnet for ombruk uten noen form for behandling eller prosessering. Det består av holdbare materialer som er konstruert for effektiv demontering og både stålkomponentene og fasadeplatene kan enkelt brukes om igjen.

– Festesystemet i Fixade består av korrosjonsbestandige stålkomponenter som er produsert av resirkulert stål. Det fine med stål er at det er en råvare som er multiresirkulerbar og dermed kan brukes igjen og igjen i det uendelige med minst like god kvalitet. Noe som igjen fører til lavere uttak av naturressurser og mindre påvirkninger på miljøet, påpeker Lars Erik Vinje.

Kilde: Spilka Industri

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11