23948sdkhjf

NG og Norsk Stål samarbeider om gjenbruk av stål

Norsk Gjenvinning (NG) og Norsk Stål inngår samarbeid for å utvikle og etablere en industriell verdikjede for ombruk av konstruktivt stål.

Første prosjekt der verdikjeden skal testes, er den tidligere amerikanske ambassaden, hvor inntil 100 tonn brukt stål skal hentes ut og leveres til ombruk i et nytt bygg.  

– Klimagevinsten ved ombruk av konstruktivt stål er enorm, både i form av redusert energiforbruk ved omsmelting, men også med tanke på logistikken, sier Are Strøm, divisjonsdirektør i Norsk Gjenvinning, med ansvar for gruppens selskaper innen riving og ombruk av bygg og byggematerialer.

Han viser til at erfaringen fra det mest kjente pionerprosjektet innen ombruk av byggematerialer, Kristian Augusts gate 13 (KA13), gir et tydelig eksempel på miljøbesparelsen. Klimagevinsten knyttet til ombruk av stål der ble beregnet til hele 97 prosent, sammenlignet med bruk av nytt stål. Dersom man legger tallene fra KA13-rapporten til grunn og erstattet 14 prosent av Norges totalforbruk av stål per år med ombruksstål, så ville reduksjonen i CO2-utslipp utgjøre ca. én prosent av Norges totale årlige utslipp, opplyser Norsk Gjenvinning (NG) i en pressemelding

Klimagevinsten ved ombruk av konstruktivt stål er enorm, både i form av redusert energiforbruk ved omsmelting, men også med tanke på logistikken, sier Are Strøm. Foto: Norsk Gjenvinning.

– Når det kommer til ombruk av byggematerialer i bygg- og anleggsbransjen, er vi fortatt i startgropa, sier Strøm, og legger til at det  i dag primært løses gjennom pilotprosjekter. Som Norges ledende innen riving håndterer NG store mengder riveavfall og byggematerialer og ved å utnytte den solide erfaringen selskapet har opparbeidet i fagmiljøet internt, sier Strøm at de i stadig større grad kan spesialisere seg innen tjenester som knytter seg til rehabilitering og ombruk av bygg og byggematerialer.

«Industriell revolusjon» innen ombruk av byggevarer

– Sammen med Norsk Stål, som er en ledende produksjons- og distribusjonsvirksomhet av stål, ønsker vi å bidra til en «industriell revolusjon» innen ombruk av byggevarer. Den komplementære kompetansen, systemene og infrastrukturen, som disse selskapene har, er et fantastisk utgangspunkt, sierStrøm.

Han får støtte av NGs nye konsernsjef, Astrid Skarheim Onsum, som sier at avtalen er et godt eksempel på hvordan de stadig oppgraderer gjenbruken av ressurser som tidligere var regnet som avfall.

– Vi sikrer allerede gjenvinning av ressurser i industrielle prosesser, som ved produksjon av nytt gipspulver til nye gipsplater. Nå tar NG det neste steget og blir en viktig bidragsyter innen ombruk av materialer i sin opprinnelige form. Det er et stort og viktig steg for sirkulærøkonomien, sier hun.

Samarbeid for å nå målene

Den nye verdikjeden innebærer demontering, mellomlagring, testing og dokumentasjon – i tillegg til salg og distribusjon av ombruksstål, til nye byggeprosjekter.

Helge Runer Norsk StålVi håper denne samarbeidsavtalen vil bevise at det er mulig og like trygt å velge ombrukt stål, sier adm. direktør i Norsk Stål, Helge Runer. Foto: Norsk Stål

Adm. direktør Helge Runer i Norsk Stål sier at de er svært glade for å kunne inngå et samarbeid med en betydelig aktør i bransjen som er opptatt av å ivareta ressursene som allerede er produsert. Han viser til at stål allerede er en sirkulær industri, men utslippene går ned ved å forlenge levetiden til produktene.

– Sammen har vi troen på at vi kan bidra til å betydelig redusere klimafotavtrykket i bygg. Ombruksstålet vil være et eksklusivt materiale til å begynne med, men vi ønsker å utvide porteføljen av produkter sammen med Norsk Gjenvinning fortløpende. Vi håper denne samarbeidsavtalen vil bevise at det er mulig og like trygt å velge ombrukt stål. Det er også et mye mer klimavennlig alternativ enn å bruke nytt stål, sier Runer.

Kilde: Norsk Gjenvinning

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093