23948sdkhjf

Ramirent Bergen: Landets første fossilfrie utleiesenter

Avdelingen til Ramirent i Bergen tilbyr nå kun maskiner som enten går på biodiesel eller strøm. Merkostnaden på den fossilfrie biodieselen er det utleieselskapet som tar.

Ramirents langsiktige mål er å bli en nullutslippsbedrift og det første delmålet er å være fossilfrie i løpet av 2023.

 

– Vi har startet med Region Vest der alle kundesentrene skal være fossilfrie allerede i løpet av inneværende år. Og aller først ut er altså Bergen som ble helt fossilfrie allerede tidlig i år, forklarer Lars Magne Zahl, direktør for CC Rental i Ramirent Norge.

Klarte signaler fra Bergen kommune

Det er flere grunner til at Ramirents kundesenter i Blomsterdalen i Bergen, med sine 13 ansatte, er et lite hestehode foran alle andre maskinutleie-avdelinger i Norge. En av årsakene er Bergen kommune som med sin offensive miljøpolitikk «kick-startet» det hele, opplyser Ramirent i en pressemelding.

– Ja, i fjor fikk vi maskiner i retur fra Bergen kommune fordi de ikke gikk på fossilfritt drivstoff. Bergen kommune ligger langt fremme i forhold til satsing på miljøvennlig drift, og returen av maskinene ble en ekstra vekker for oss, forklarer kundesenterleder i Bergen, Cato Martinussen.

I stedet for å sortere ut hvilke prosjekter de kunne levere til med det daværende maskintilbudet, kartla de i stedet hvilke maskiner som faktisk kunne benytte fossilfri brensel. Og det viste seg jo å være de aller fleste.

Utleier betaler ekstrakostnadene

Biodiesel er dyrere enn vanlig diesel, men Martinussen forteller at Ramirent subsidierer dette på vegne av kundene slik at de får produktene til samme pris med garantert levering av biodiesel.

– Vi taper litt på dette i starten, men det er det verdt på lang sikt. For på miljøsiden skal vi ligge helt i front, sier kundesenter-lederen i Bergen som legger til at de også har laget et eget klistremerke, en form «Svanemerking», av de fossilfrie maskinene.

– Tilbakemeldingene fra kundene er utelukkende positive, og de setter selvsagt stor pris på at de får leie fossilfrie maskiner uten at det koster noe ekstra, sier Martinussen.

Cato Martinussen opplyser at de subsidierer biodieselen slik at kundene ikke skal få noen høyere leie på de fossilfrie maskinene. Foto: Ramirent

Fossilfritt i vest før jul

Solveig Hellstrøm, regionleder for Ramirent Vest, er ikke i tvil om at de vil nå målet om å bli fossilfrie i løpet av året. Hun viser til at det langt fra bare er kunder som Bergen kommune som stiller stadig høyere krav til miljøvennlige maskiner. De andre kommunene og kundene kommer etter i full fart. Hun opplyser at alle kundesentrene i regionen allerede har byttet ut til biodiesel-tanker på kundesentrene og holder nå på med den siste miljømerkingen av maskinene.

Kilde: Ramirent

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.425