23948sdkhjf

Cobuilder: Forenkler håndteringen av Svanemerkekrav

En ny modul i systemet Cobuilder Collaborate hjelper prosjekter til å automatisk sjekke at produktene som bygges inn er godkjent for bruk i svanemerkede prosjekter.

Cobuilder har i lengre tid arbeidet tett sammen med Svanemerket og JM for å utvikle en løsning som forenkler arbeidet med valg av produkter i prosjekter som skal svanemerkes.

 

For prosjekter som har søkt om Svanemerket, sikrer integrasjon med Nordisk Miljømerkings Husproduktportal at produktene som leveres til prosjekter i Cobuilder Collaborate automatisk er validert opp mot Svanemerkets krav og at brukerne får varsel ved avvik. Kartlegging av produktene gjøres gjennom den åpne, globale standarden for produktidentifikasjon, GTIN (Global Trade Item Number). Bruken av GTIN-numre i både Husproduktportalen og Cobuilders database sikrer korrekt identifikasjon av produktene og muliggjør automatisk sjekk opp mot Husproduktportalen, opplyser Cobuilder i en pressemelding.

Kraftig vekst i sertifisering

Anders Ødegaard Gammelsrud, lisensieringssjef i Miljømerking Norge forteller at det er kraftig oppgang i prosjekter som søker sertifisering.

– Antallet svanemerkede bygg er nidoblet i Norge de siste tre årene, og dette er vi svært fornøyde med, sier Gammelsrud, som viser til at strenge og omfattende krav gjør det krevende å svanemerke et bygg.

– Vi ønsker å hjelpe sertifiseringsprosjektene med å automatisere oppgaver og rutiner. Svanemerkede byggevarer som tilfredsstiller alle våre strenge krav kan alltid brukes i svanemerkede bygg, og disse gir også ekstra poeng. I et så komplekst prosjekt som et bygg kreves det dog ikke at alle inngående produkter er miljømerket. I Husproduktportalen listes derfor også produkter som kun oppfyller minimumskravene til benyttede byggevarer, sier Gammelsrud.

– Dette er en funksjonalitet vi har ventet lenge på, fastslår Cecilie Nødtvedt, rådgiver for bærekraft og miljø i JM Norge. Foto: JM

En komplett løsning

Den ledende boligutvikleren JM har hatt en viktig rolle i planleggingen og utformingen av den nye modulen. Som den første entreprenøren som svanemerker alle sine boliger, har JM mye erfaring med det praktiske arbeidet i svanemerkede prosjekter, og har kunnet bidra med innspill under hele utviklingsprosessen.

– Dette er en funksjonalitet vi har ventet lenge på, forteller Cecilie Nødtvedt, rådgiver for bærekraft og miljø i JM Norge.

Hun legger til at de har brukt Collaborate i alle sine prosjekter for å holde kontroll på kjemikalier og produkter og for å kunne levere en digital loggbok over samtlige bestanddeler i ethvert svanemerket bygg.

– Med det nye filteret får vi en komplett løsning for å jobbe effektivt med kvalitetssikring og dokumentering av produkter. Det vil hjelpe oss til å strømlinjeforme våre prosesser. Dette er avgjørende i vårt arbeid mot en mer industrialisert boligproduksjon, fastslår Nødtvedt.

Må klare å få ut potensialet i digital teknologi

– Bærekraft er et sentralt tema i byggenæringen i dag, og det er naturligvis en viktig prioritet i utviklingen av våre løsninger, sier Lars Fredenlund, adm.dir. i Cobuilder. – For å kunne nå bærekraftsmålene satt i European Green Deal og regjeringens klimaplan, må vi klare å få ut potensialet i digital teknologi. Det er viktig å kunne gi bransjen gode verktøy som vil gjøre det mulig å jobbe effektivt med komplekse miljøkrav i prosjekter, legger han til.

Det nye verktøyet for arbeid med Svanemerkets krav i prosjekter er tilgjengelig for brukerne fra 28. september gjennom Cobuilders system Collaborate.

Kilde: Cobuilder, JM

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.298