23948sdkhjf

ClevAir energi-optimaliserer Postens terminalbygg

Ved hjelp av smartbyggteknologi skal Posten Norge optimalisere energiforbruket i terminalbyggene sine. Ved å redusere strømforbruket reduseres også både klimautslipp og kostnader.

Prosjektet gjennomføres som del av en rammeavtale som Posten Eiendom har tildelt Clevair AS, og det er allerede blitt foretatt pilotprosjekter ved Postens Østlandsterminal på Lørenskog og ved Postens Logistikksenter Stavanger som ble tatt i bruk for et par år siden, opplyser Clevair i en pressemelding.

Skybasert løsning som benytter IoT, AI og maskinlæring

– Dette er en stor og prestisjefylt rammeavtale som vi er veldig stolte av. Pilotprosjektene ga gode besparelser og viser at teknologien vår også gir positive effekter for nyere bygg, sier Bjørn Gabrielsen (bildet), CEO i ClevAir.

ClevAir har utviklet en skybasert løsning som benytter IoT, AI og maskinlæring for energioptimalisering av HVAC (varme, ventilasjon og air condition) i næringsbygg. I praksis reguleres HVAC-systemer optimalt basert på værvarsling og sanntidsdata fra bygget, noe som reduserer energiforbruket og dermed CO2-utslippet, samtidig som inneklimaet forbedres.

Ambisiøse klimamål

Arbeidet med energioptimalisering av Østlandsterminalen er nesten ferdig og flere bygg skal i gang i disse dager.

Posten Norge ønsker å ta miljølederskap i bransjen og har derfor satt ambisiøse klimamål om å kun benytte fornybare energikilder i alle kjøretøy og bygg innen 2025.

– Vi handler opprinnelsesgaranti på 100 prosent av strømforbruket i konsernet, og ved å redusere strømforbruket ved våre terminaler reduseres klimautslipp og kostnader ytterligere, sier Tonje Riise, senior prosjektleder i Posten Eiendom. – Det er dessuten viktig for oss å ha god kontroll og oversikt over inneklimaet. Ved å gjøre kontinuerlige målinger kan vi optimalisere og kontrollere inneklimaet på en ny og bedre måte, fastslår Riise.

Clevair

ClevAir er en software-robot som optimaliserer energiforbruket i næringseiendom som kontorbygg, kjøpesentre, fabrikker og butikker.

Clevair AS ble etablert i Stavanger i 2015 som Kicklab AS, men startup-en endret etter få måneder navn til Smart Plants AS og i fjor fikk det dagens navn i fjor. PropTech-selskapet opplyser å jobbe 24/7 med å analysere og optimalisere data slik at resultatet blir lavere energiforbruk, kostnader og CO2-utslipp. Clevair har hovedkontor i Stavanger med kontorer i Oslo og Nederland, og sysselsetter for tiden 20 ansatte.

Kilde: Clevair

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093