23948sdkhjf

Mineralstatistikken for 2020: Markant økning i salgsverdi og optimisme

Direktoratet for mineralforvaltnings harde fakta viser at Norge solgte mineraler for 11.960 millioner kroner i 2020.

Nå er mineralstatistikk for 2020, «Harde fakta om mineralnæringen 2020», klar – og publisert på DMF sine hjemmesider.

Kort fortalt forteller den om en markant økning i salgsverdi av metallisk malm og tydelig økning av investeringer i undersøkelsesarbeid vitner om optimisme.

Les også: Oslo-området kan gå tomt for byggeråstoff

- Vi er veldig glade for å se at næringen som helhet har klart seg godt gjennom pandemiåret 2020, sier Randi Skirstad Grini, direktør for Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF).

Selger for 11,9 milliarder

  • Det ble solgt mineraler for 11.960 millioner kroner i 2020. Det er en prisjustert økning på 2,2 % sammenlignet med 2019.
  • Til tross for økningen i salgsverdi har det vært en nedgang på 5,9 % i solgte tonn i den samme perioden. Dette skyldes i hovedsak økte priser for metallisk malm og industrimineral, og færre solgte tonn byggeråstoff innenlands.
  • Eksportverdien på 5.440 millioner kroner utgjorde 45,5 % av den totale salgsverdien.
  • Mineralnæringen sysselsatte 4 646 årsverk i 2020. Dette er en økning på 1,9 % sammenlignet med 2019.

Les også: Kritiserer Oslo - ikke vær så plantrege!

- Selv om det har vært litt nedgang i innenlands omsetning av byggeråstoffer, ser vi at det samtidig har vært sterk økning i salgsverdi av metallisk malm, og at det har vært en tydelig økning av investeringer i undersøkelsesarbeid. Alt i alt ser det ut til at næringen ser på fremtiden med optimisme, mener Grini.

Dette kommer frem i årets Harde fakta, mineralstatistikken for 2020. Grini er også tilfreds med at statistikken stadig blir mer pålitelig.

- Vi registrerer at den årlige driftsrapporteringen fra mineralprodusentene begynner å fungere godt. For å kunne forvalte mineralressursene i Norge til beste for samfunnet, er det en forutsetning at vi har god kunnskap om volumet som brukes. Slik kan vi passe på forbrukstakten, og planlegge for å sikre tilstrekkelig tilgang for samfunnet også i fremtiden. I Harde fakta samler DMF årlig mye av kunnskapen vi trenger for å oppnå dette, gjennom innsamling av produksjonsdata fra mange hundre næringsaktører, forklarer Grini.

Kilde: Direktoratet for mineralforvaltning

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.111