23948sdkhjf

Grønn Byggallianse: Tre konkrete klimaråd til kommende regjering

– Klima har vært en viktig del av valgkampen, men få politikere snakker om mulighetene som ligger i det store kuttpotensialet i vår næring, sier Katharina Th. Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse. Foreningen kommer nå med tre konkrete forslag som kan bidra til vesentlige klimakutt.

Med forutsigbare og ambisiøse klimakrav, insentiver til aktører som går foran og premiering av grønne løsninger i offentlige anbud og kontrakter, mener Bramslev at Norge kan ta førersetet i den grønne omstillingen i bygg- og anleggsnæringen

– Klima har vært en viktig del av valgkampen, men få politikere snakker om mulighetene som ligger i det store kuttpotensialet i vår næring, uttaler hun i en pressemelding.

Dersom Norge skal lykkes med målsettingen om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050 påpeker Bramslev at vi må ta tak i alle utslippsposter.

– Bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen står for 15 prosent av klimagassutslippene i Norge, og prosenten blir enda høyere om vi trekker fra utslipp knyttet til olje- og gassutvinning. I byggenæringen ligger mange ukontroversielle kuttmuligheter og gode eksportmuligheter, sier hun.

Tre konkrete forslag

Grønn Byggallianse vil særlig fremheve tre konkrete forslag som kan bidra til vesentlige klimakutt:

  • Nedtrappingsplan for klimagassreduksjoner i teknisk forskrift (TEK), i tillegg til det foreslåtte kravet om klimagassberegninger
  • Insentiver for de mest ambisiøse prosjektene, for eksempel fast track i byggesakskø eller lavere eiendomsskatt for dokumentert grønne bygg
  • Ambisiøse miljøkrav ved bygging av offentlige bygg og anlegg, også når det offentlige leier lokaler

Inviterer til samarbeid

Grønn Byggallianse inviterer kommende regjering til å samarbeide for å gjøre norsk bygg-, anleggs- og eiendomsnæring enda grønnere i fremtiden.

– EUs taksonomi for bærekraftig finans har definert et svært konkret og ambisiøst kriteriesett for bærekraftige bygg. Det vil hindre grønnvasking og også redusere risiko for banker, som uten kunnskap kunne investert i utdaterte ikke-grønne løsninger. Et slikt omforent felleseuropeisk kriteriesett vil hjelpe norsk byggenæring til å vite hvor de skal øke kompetanse og ytelse for å forbli konkurransedyktige sier Bramslev.

Kilde: Grønn Byggallianse

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125