23948sdkhjf

Optimera Byggsystemer starter produksjon i Meråker

Optimera Byggsystemer ekspanderer nordover og starter industriell produksjon av skreddersydde bygningselementer i de tidligere lokalene til Lian Trevarefabrikk i Meråker.

Helt siden produksjonen på Gudå i Meråker ble avviklet for et år siden har Meråker kommune arbeidet aktivt for å bidra til ny aktivitet. Etter at kommunen overtok eierskapet til fabrikklokalene har Optimera Byggsystemer blitt ny leietaker av anlegget.

Suksess med skreddersydd produksjon

– Industriell produksjon av skreddersydde bygningselementer er blitt et columbi egg for byggebransjen. Med dette grepet imøtekommer vi et stort behov for raske, effektive og miljøvennlige byggeprosesser, uttaler adm. direktør Erik Tønnesen i Optimera i en pressemelding.

Skreddersømmen omfatter alt fra enkle garasjer via hytter og eneboliger til store prosjekter i regi av riksdekkende entreprenører.

Virksomheten mottok i juni  teknisk godkjenning fra SINTEF Certification for kompakte, bærende takelementer i tre med innebygd isolasjon. Det gir muligheter for økt innendørs romhøyde og tette, flate tak med fall fra øyeblikket kompaktelementene er montert, opplyser selskapet.

Produksjonen skjer på grunnlag av vanlige tegningssett for plan, snitt og fasade. Leveransene er bygningselementer, konstruksjonspakker (precut) og takstoler. Innendørs produksjon forhindrer fukt i konstruksjonen. Produksjonsmetoden er miljøvennlig gjennom mindre svinn, bruk av nøyaktig riktige materialdimensjoner og mindre avfall på byggeplassen. Optimeras eget distribusjonsnettverk av kranbiler heiser bygningselementene på plass.

Behov for produksjon i Midt-Norge

Med etableringen i Meråker ekspanderer bedriften for både å imøtekomme etterspørselen og samtidig gjøre byggeteknikken tilgjengelige i nye markedssegmenter og områder av landet.

– Vi har siden 2019 betjent Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Midt-Norge fra Ilseng, øst for Hamar. Dette har skapt grunnlag for produksjon i Midt-Norge. Her har Meråker kommune vist stor og positiv vilje til å tilrettelegge for oss ved å stille til rådighet industrilokaler som er skreddersydd for trevareproduksjon. Lokaliseringen er strategisk god for både å levere kortreist og ekspandere videre nordover i Norge, sier Ståle Sagstuen, direktør i Optimera Byggsystemer AS.

Fra Meråker kommunes fabrikklokaler vil Optimera Byggsystemer ekspandere videre nordover med produksjon av skreddersydde bygningselementer. Foto: Optimera (manipulert med logo)

Les også: Optimera optimerer seg – og transporten er nøkkel

Produksjonsstart til neste år

Optimera investerer betydelig i Meråker-anlegget. Planen er å bruke inneværende år til produksjonstilrettelegging i industrilokalene mens produksjonsoppstart er satt til første kvartal 2022. Allerede andre driftsår kan fullsortiments produksjon bli aktuelt.

– I Meråker og Stjørdalen er det god tilgang på kvalifisert arbeidskraft. Det har vært viktig ved lokaliseringsvalget. De nye medarbeiderne kommer i godt selskap i et kompetansemiljø som består av 175 kollegaer rundt om i landet, sier Sagstuen.

Kilde: Optimera

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.173