23948sdkhjf

Antikvarisk signalbygg skal rehabiliteres

Statsbygg har inngått avtale med HENT om å rehabilitere tinghuset i Bergen.

Nå skal partene inn i samspillsfase 1 og forprosjektering av rehabiliteringen og ombyggingen av tinghuset. Samspillet starter opp i august og varer frem til sommeren 2022. Dersom forprosjektet og de økonomiske rammene blir godkjent, er planen å gå videre til samspillsfase 2 som inkluderer detaljprosjektering og bygging, opplyser HENT i en pressemelding.

Viktig samspill

Origo Arkitektgruppe, Rambøll og Schjelderup & Gram har vært med å utarbeide det vinnende tilbudet, og vil være med i HENTs prosjekteringsgruppe i samspillsfase 1. Sammen med brukerorganisasjonene, Statsbygg og utvalgte underentreprenører skal de videreutvikle konseptløsningen og jobbe frem et overordnet rom- og funksjonsprogram.

Forprosjektet gjennomføres som iterativ (gjentakende) metode. Kort fortalt gir metoden fortløpende kontroll av prosjektutviklingen, ved blant annet jevnlige prosjektevalueringer.

Sigve Hodneland, avdelingsleder for HENT Bergen, opplyser at dette er det tredje store samspills- og rehabiliteringsprosjektet de gjennomfører i byen på fire år.

– Vi er veldig glade for at vi har med oss Origo Arkitektgruppe, Rambøll og Schjelderup & Gram, og ser frem til å fortsette det gode samarbeidet oss imellom. Tinghuset i Bergen er ikke bare et bygg, men et monument som vi ser frem til å børste støv av, sier Hodneland.

Fredet bygning fra 1933

Bergen tinghus er tegnet av arkitekt Egill Reimers og ble bygget i 1933. Bygget er på ca. 13.000 kvm BTA fordelt over seks etasjer, pluss kjeller og loft. Det rommer et kvartal ved Tårnplassen. Bygningen er fredet og fredningen omfatter både eksteriør, deler av interiør, som spesialtegnede møbler og løst inventar. Både lokale og nasjonale vernemyndigheter er en viktig aktør i samspillet og alle planer vil bli gjort i tett samarbeid med vernemyndighetene. Bevaring av kulturhistoriske verdier er en del av prosjektets samfunns- og effektmål, opplyser HENT.

Tilfredsstiller ikke dagens behov

Bygningen imøtekommer hverken dagens kapasitetsbehov, sikkerhetskrav eller standard til et funksjonelt domstolsbygg. Et rehabilitert og ombygget tinghus vil bidra til mer effektiv saksavvikling og øke sikkerheten til brukerne og de ansatte i tinghuset. Behovet for det nye tinghuset er mellom 22-27 rettsaler med tilhørende funksjonsarealer, publikumsfunksjoner, arealer til arrest og politi, og arbeidsplassarealer for 117 personer.

Bygget skal få ny hovedinngang som ivaretar dagens krav til universell utforming og sikkerhet. Det tekniske anlegget skal også få en total oppgradering slik at det er i henhold til dagens forskriftskrav.

HENT opplyser avslutningsvis at detaljprosjektering og bygging avhenger av at Stortinget bevilger penger til gjennomføring av prosjektet.

Kilde: HENT

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.096