23948sdkhjf

Riksantikvaren freder sagbruk i Namsos

Ifølge Riksantikvaren er Spillum Dampsag & Høvleri et unikt kulturminne som forteller om fremveksten av den moderne sagbruks- og trevareindustrien i Norge. Det fredes nå som et teknisk-industrielt kulturminne av nasjonal verdi.

Skogen var en viktig ressurs i den tidlige industrialiseringen av Norge, og en viktig eksportnæring for Norge gjennom mange hundre år. Selv om Spillum ikke lenger er en aktiv fabrikk, så gir den oss en viktig pekepinn på hva trevirke betyr og har betydd for utviklingen av samfunnet, skriver Riksantikvaren på sine nettsider.

Historien om Spillum startet i 1884 da Peter Torkilsen sammen andre investorer etablerte Spillum Dampsag & Høvleri. Anlegget ligger ved tettstedet Spillum i Namsos kommune, i Trøndelag fylke. Skogressursene fra Namdalen ble fløtet ned Namsen og utgjorde grunnlaget for trelastvirksomhet i området. Anlegget var i drift frem til 1986.

– Her ser vi tydelig fremveksten av den moderne sagbruks- og trevareindustrien i Norge. Den første dampsagen i Norge ble faktisk anlagt i Namsos, bare noen få hundre meter fra der Spillum Dampsag & Høvleri ligger i dag, sier riksantikvar Hanna Geiran.

Driftes som Norsk Sagbruksmuseum

Dagens anlegg driftes som Norsk Sagbruksmuseum, som åpnet dørene i 1991. På museet kan besøkende oppleve et fantastisk kulturminne med både godt bevarte bygninger og maskiner.

– Skogen var en veldig viktig ressurs i den tidlige industrialiseringen av Norge. Derfor er det ekstra gøy at vi i dag kan følge en nærmest komplett produksjonslinje når en besøker Spillum. Fra tømmerstokk til ferdig produkt på utskipingskaia, sier Geiran.

Kilde: Riksantikvaren

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093