23948sdkhjf

Klart for bygging av et nytt landemerke i Nydalen

Skanska har signert kontrakt med Avantor om å bygge Gullhaug Torg 2A som skal bli ett av hovedstadens mest klimaambisiøse bygg.

Om få uker settes spaden i jorden og det som i dag er en parkeringsplass på Gullhaug Torg vil gradvis erstattes med et toppmoderne miljøbygg som vil romme boliger, kontor og serveringssteder. Prosjektet består av to tårn, ett på 18 etasjer og ett på syv, pluss kjeller. Det totale arealet er 11.200 kvadratmeter. Det gjennomføres som en totalentreprise med samspill, kontrakten har en verdi på 415 millioner kroner, opplyser Skanska

Flere nyskapende klima- og miljøløsninger

– Prosjektets skyhøye klima- og miljøambisjoner, kombinert med den spektakulære arkitekturen, gjør at bygget blir et landemerke i Oslo. Det er ett av de mest klimaambisiøse prosjektene som noen gang er bygget i hovedstaden vår, og vi tar i bruk en rekke nyskapende klima- og miljøløsninger, sier Tor Arne Midtskogen, konserndirektør med ansvar for byggvirksomheten til Skanska Norge.

Selskapet opplyser at en rekke banebrytende løsninger på miljø, energi og inneklima vil tas i bruk. Prosjektet har satset på forsking og utvikling, og parallelt med forprosjektet har det vært gjennomført flere forskningsprosjekter, der resultatene er lagt til grunn for mange av løsningene som er valgt.

Prosjektet består av to tårn, ett på 18 etasjer og ett på syv, pluss kjeller. Det totale arealet er 11.200 kvadratmeter. Illustrasjon: Snøhetta

Skal driftes uten behov for kjøpt energi

Blant de banebrytende løsningene er det ifølge Skanska særlig tre som utmerker seg. Bygget skal driftes uten behov for kjøpt energi til varme, ventilasjon eller kjøling. Energien til dette kommer fra en kombinasjon av solceller og selskapets egenutviklede Low-Ex gulvvarmesystem, energibrønner og spesialbygde varmepumper.

Ikke mekanisk ventilasjonsanlegg

Kontorlokalene i bygget skal ikke ha et mekanisk ventilasjonsanlegg, og det har faktisk ingen ventilasjonsaggregater eller -kanaler. Bygget ventileres ved at luft slippes inn og ut gjennom luker i fasaden som åpner og lukker seg i et avansert samspill basert på temperatur og vindforhold. Dette fører til redusert energiforbruk, lavere kostnader og godt innemiljø. Dette konseptet ble utviklet gjennom FoU-prosjektet Naturligvis, hvor Gullhaug Torg var ett av tre pilotprosjekter i Skanska, og det blir det første kombinasjonsbygget i Norge med naturlig ventilasjon.

FutureBuilt-forbildeprosjekt

Bygget er også et FutureBuilt-forbildeprosjekt som innebærer at det skal utforske og ta i bruk nye arbeidsmåter, konsepter, teknologier og produkter. Det skal oppnås arkitektur og byrom av høy kvalitet med fremtidsrettede løsninger som skal redusere klimagassutslippene med 50 prosent i forhold til et sammenlignbart, konvensjonelt bygg. Kontorlokalene skal også sertifiseres til BREEAM-NOR Excellent-nivå, mens boligene skal sertifiseres til BREEAM-NOR Very Good.

41 leiligheter over kontoretasjene

Utover klima- og miljøambisjonene, vil bygget bidra til å skape et levende byrom i Nydalen, med mye aktivitet på gateplan og en nyskapende, særegen arkitektur. Det blir restaurant og serveringssteder i første og andre etasje, mens tredje til syvende etasje blir kontorlokaler. De øvrige etasjene vil være leiligheter og på taket av de to tårnene vil det bygges felles takterrasser med panoramautsikt over Oslo. Det er til sammen 41 leiligheter med varierende størrelse fra 45 til 142 kvadratmeter. Spaden settes i jorden nå i juni, og planen er at bygget skal overleveres sommeren 2023, opplyser Skanska

Kilde: Skanska

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109