23948sdkhjf

ESA til krig mot innreiseregler for arbeidstagere

EØS-tilsynet ESA har konkludert med at Norges nåværende innreisebegrensninger ikke er i samsvar med EØS-reglene om retten til fri bevegelse.

ARBEIDSLIV: Innreisereglene har som kjent skapt store problemer for dem som har medarbeidere fra andre land - og ikke minst for medarbeiderne selv.

I et formelt åpningsbrev er nå det første skrittet åpnet i en traktatsbruddsak mot et EØS-EFTA-land. Norske myndigheter har seks uker på seg til å fremme sitt syn før ESA bestemmer om saken skal tas videre.

Blokkert fra hjem og jobb

ESA har i løpet av de siste månedene notert seg at et betydelig antall mennesker har blitt negativt påvirket av de norske innreisebegrensningene. Dette inkludere folk som har blitt hindret tilgang til egne hjem, blokkert fra å ta nye jobber eller returnere til eksisterende arbeidsplass, eller hindret i å møte partnere og familiemedlemmer.

ESA skriver: Innenfor dagens regelverk har EØS-land muligheten til å begrense bevegelsesfriheten til EØS-borgere i arbeidet med å stoppe covid-19 pandemien. Slike begrensninger kan derimot ikke gå utover det som er nødvendig, de må være konsekvente og de kan ikke være diskriminerende.

Ønsker klar forbedring

 - Vi ser positivt på tiltakene norske myndigheter nylig har iverksatt for å tilpasse innreiserestriksjonene til de juridiske kravene til proporsjonalitet og rettferdighet som EØS-avtalen innebærer. Vi håper å se ytterligere fremgang i forhold til vedtatte tiltak, sier ESA-president Bente Angell-Hansen.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.313