23948sdkhjf

Gatekunst – på oppdrag fra Statsbygg

Byggingen av regjeringskvartalet vil prege Oslo sentrum i mange år. På oppdrag fra Statsbygg er fire kunstnere i gang med å forskjønne byggegjerdet med moderne gatekunst.

– Byggingen av det nye regjeringskvartalet pågår for fullt. Dette er et stort byggeprosjekt som vil prege Oslo sentrum i mange år fremover. Vi er derfor opptatt av å gi noe tilbake til folk som bor, arbeider, går i og oppsøker området. Gatekunsten på byggegjerdet skal være et positivt bidrag til byen og bylivet, sier prosjektdirektør Knut Jørgensen i Statsbygg.

120 meter langt og 4 meter høyt byggegjerde

Ikke hele gjerdet skal utsmykkes, men større deler av det – mot det gamle Deichmanske hovedbibliotek, i Møllergata, på Høyesteretts plass og i Akersgata.

Ved gamle Deichman er David Stenmarck og Espen Henningsen i gang med å dekorere en enorm flate. Duoen, som går under kunstnernavnet Doge, boltrer seg med kost, pensel og spraybokser på et byggegjerde som er 120 meter langt og fire meter høyt, opplyser Statsbygg.

Formspråket er i krysningspunktet graffiti, abstrakt maleri og grafisk design.

– Byggeplassgjerder tiltrekker seg ofte visuell og fysisk søppel i form av uønsket graffiti og plakater. Vi mener at folk trenger og ønsker mer farger i bybildet, og vi så på dette oppdraget som en mulighet til å gi farger til folk i farta, forteller Stenmarck og Henningsen.

Sammen med de to andre byggegjerdekunstnerne, Alfred Brekke og Sling, skal David Stenmarck og Espen Henningsen også dekorere den fjerde siden av gjerdet. Foto: Statsbygg

Erfaring fra Nasjonalmuseet

I Møllergata skal gatekunstneren Sling levere et verk som dekker en flate på 90 x 2 meter. Sling er en av få kvinner i graffitimiljøet.

Hun har tidligere designet en kolleksjon hos Helly Hansen med bakgrunn i hennes utsmykking av byggegjerdene rundt det nye Nasjonalmuseet. Hun er inspirert av norsk rosemaling og bruker lekne former med friske farger.

På byggegjerdet mellom Finansdepartementet og Høyesterett ønsket byggeprosjektet at en ung, talentfull student fra Kunsthøgskolen i Oslo skulle få slippe til. Valget falt på 26 år gamle Alfred Brekke. Han vil male på kryssfinerplater i størrelsen 7 x og 3,6 meter. Kunstverket vil få en ramme rundt seg, som vil gå over byggegjerdet og under den såkalte Jersey-steinen.

Langs Akersgata kommer et samlet verk av David Stenmarck, Espen Henningsen, Alfred Brekke og Sling. Verket er 18 meter langt og fire meter høyt. Det skal bestå av de samme uttrykkene som på de tre andre verkene, men skal ha en mer dempet koloritt.

– Dette blir spennende. Jeg gleder meg til å se sluttresultatet og er sikker på at det blir en opplevelse for oss alle, sier prosjektdirektør Knut Jørgensen.

Statsbygg opplyser at byggegjerdekunsten etter planen skal være klar til sommeren.

Opphav og kilder: Statsbygg

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078