23948sdkhjf

EBA: Frykter tap av 215 milliarder og 20.000 arbeidsplasser

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg frykter at så mye som 1/3 av bygg -og anleggsmarkedet kan bli borte de neste tre årene som følge av koronakrisen.

Koronakrisen vil ramme bygg- og anleggsbransjen hardt de neste årene. Nye tall fra Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) estimerer at næringslivet kan miste mer enn 20.000 arbeidsplasser som følge av den forventede nedgangen i bygg- og anleggsaktiviteten. Nå har næringen bedt det offentlige om hjelp til å holde hjulene i gang gjennom krisen.

Stor smell allerede i år

– Vi ser at våre medlemmer vil få en stor smell i 2021 og årene fremover hvis de prognosene som vi har innhentet slår til, uttaler Kari Sandberg, administrerende direktør i EBA på foreningens nettsider.

Historiske tall viser at private aktører står for over 80 prosent av byggeaktiviteten her i landet, og det er her EBA frykter å se det største bortfallet. Prognosene viser at så mye som 1/3 av bygg- og anleggsmarkedet kan bli borte de neste tre årene som følge av koronakrisen. I samme periode kan 215 milliarder kroner i investeringer og 20.000 arbeidsplasser forsvinne.

Presenterte forslag til regjeringen

– Alt peker på at private aktører vil utsette eller stanse nye byggeprosjekter. Oljenæringen og leverandørindustrien stanser prosjekter, hotell og utelivsbransjen er hardt rammet og vil ikke bygge noe nytt samt at det vil bli mindre satsning på nye boliger og lokaler til varehandelen, sier Sandberg.

I et møte med regjeringen i forrige uke la EBA frem flere forslag på tiltak som vil hjelpe bransjen til å komme seg gjennom krisen:

  • Pågående offentlige prosjekter må videreføres og nye prosjekter må komme i gang.
  • Statlige og kommunale bygg og anleggsprosjekter må sikres nødvendig finansiering og statlige garantier.
  • Næringen må sikres likviditet gjennom skatte- og avgiftslettelser.
  • Offentlige anbudskonkurranser må utformes slik at norske aktører har en reell mulighet til å konkurrere.

Kilde: EBA

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094