23948sdkhjf

Kynningsrud med utfordrende betongløft

Flyttingen av en snart 100 år gammel paviljong i betong satte Kynningsrud Nordic Crane på prøve.

Det var tidligere i år Kynningsrud Nordic Crane fikk i oppdrag å flytte en paviljong 10 meter. I utgangspunktet ingen stor jobb sånn sett, men når paviljongen er fra 1925, den er konstruert i betong og det ikke finnes opplysninger om hvordan den ble bygd, ja da ble det hele litt mer utfordrende, skriver selskapet.

Betong tåler tidens tann bra, men når det skal flyttes og en ikke vet om det for eksempel er armeringsjern i «byggemassen», er sjansene for at selve konstruksjonen slår sprekker.

Avansert modellering

I forbindelse med flyttingen av paviljongen måtte selskapet utnytte all sin kunnskap og erfaring, og ved hjelp av prosjektleder Erik Johannessen startet de jobben med å undersøke hvordan vi kunne løse det vanskelige løftet.

Les også: Kynningsrud med verdens første elektriske beltekran

Gjennom avansert modellering og beregningsverktøy kan selskapets engineering-avdeling finne smidige løsningen, lage løfteplaner, beregne løfteutstyr, sjekke marktrykk og plassere kranene som skal brukes på millimeter-nøyaktige kart/tegninger.

Denne gangen var svaret en stålramme som ble benyttet som bindeledd/avstiving av konstruksjonen, slik at den skulle tåle påkjenningen ved løftet. Da søylene ble kappet ved gulvet og selve løftet startet, var spenningen stor. Ville paviljongen håndtere å bli løftet? Da det hele var over, viste det seg at det ikke var antydning til noe deformasjonen eller sprekker i betongen, fastslår Kynningsrud Nordic Crane.

Kilde: Kynningsrud Nordic Crane

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079