23948sdkhjf

E18/E39 Gartnerløkka-Kolsdalen: Blir krav om fossilfrie anlegg

De første kontraktene er klare for utlysing - entreprenøren må levere fossilfritt og klimavennlig.

Anleggsplasser i transportsektoren er betydelige kilder til klimagassutslipp. På et typisk veianlegg vil om lag 1/3 av klimautslippene komme fra anleggsmaskiner, mens 2/3 kommer fra produksjon av materialer som brukes i vegbygging som betong, stål og asfalt.

Statens vegvesen skal utføre forberedende arbeider med flere mindre entrepriser, pr. i dag antatt fire slike. Disse sendes ut i løpet av 2021.

Målet er å oppnå fossilfritt anlegg og klimavennlig anlegg, hvor det testes ut krav, stimulering til å oppnå et godt miljø i gjennomføringen, samt hvordan det kan måles og dokumenteres, skriver Statens vegvesen.

Vil kutte 50 prosent

Vegvesenet nasjonalt har som mål å redusere klimautslippene fra anleggsvirksomhet og drift av vegnettet med 50 prosent innen 2030.

Disse fire nasjonale prosjektene meldes inn som pilotprosjekter for anlegg med utslippsfrie anleggsmaskiner:

 1. E18/E39 Gartnerløkka-Kolsdalen i Kristiansand
  Uttesting av nullutslippsmaskiner (de første kontraktene er klar for utlysning) 
 2. E39 Betna–Stormyra – entreprisen Betna-Hestnes 
  Uttesting av batterielektriske anleggsmaskiner (lyses ut snart) 
 3. OPS Hålogalandsvegen
  (Anskaffelsesprosess med prekvalifisering og forhandlinger før endelig tildeling. (Anskaffelsesprosessen vil gå i perioden 2021-2023)  
 4. E8 Sørbotn-Laukslett
  Krav om nullutslippsmaskiner (prosentandel eller 100 % - planlagt utlysning 2021/2022) 

- I disse utlysningene vil vi stille krav til eksterne leverandører om å innfri våre krav om fossilfrie anleggsplasser, sier Gina Ytteborg, fagdirektør for HMS og bærekraft. 

 I tillegg vil Statens vegvesen, Drift og vedlikehold, etablere et prosjekt hvor det legges til rette for utprøving av kjøretøy, maskiner og utstyr med nullutslippsteknologi i ulike drifts- og vedlikeholdskontrakter.

Kilde: Statens vegvesen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094