23948sdkhjf

Sweco: Feirer 100 år med samfunnsbygging

Ingeniører spiller en viktig rolle i den norske samfunnsbyggingen. Dette marker Sweco Norge med sitt 100-årsjubileum.

I går gikk startskuddet for Swecos 100-årsfeiring her i landet og Grete Aspelund, adm. direktør i Sweco Norge, forteller at selskapet skal bruke året til å vise både fortidens og fremtidens ingeniørkunst.

– Å fylle 100 år som selskap er ikke alle forunt, og derfor er det naturlig at vi benytter anledningen til å se tilbake på vår historie og noe av den ingeniørkunsten som har bidratt til å forme Norge. Samtidig ser vi fremover, for det ingen tvil om at det er fint å kunne fylle 100 år og ha fremtiden for sine føtter, sier Aspelund.

Viderefører arven fra Grøner

Sweco-sjefen påpeker at det kan trekkes paralleller fra oppstarten av Grøners byggtekniske konsulentselskap til det som i dag er Sweco Norge.

– Vannkraften la livsgrunnlaget for vår virksomhet, og den samme vannkraften vil være avgjørende når vi, sammen, skal nå klimamålene våre. Store endringer har funnet sted siden 1921, vi går ikke lenger i hvite frakker og bruker regnestav, digitaliseringen har effektivisert store deler av arbeidet vårt, kjønnsbalansen blir stadig jevnere og prosjektene mer komplekse. Til tross for disse endringene, er målet med arbeidet vårt det samme; nemlig å sikre at landets innbyggere har tilgang til rent drikkevann, strøm, trygg og effektiv infrastruktur, bærekraftige bygg og en fremtidsrettet industri, alt i samarbeid med våre kunder.

Selv om noe er likt, har mye skjedd på 100 år. Nå håper Aspelund at kampanjen og feiringen kan bidra til å skape stolthet i bygg- og anleggsbransjen.

– Uten innsatsen til norske ingeniører, er det mye som hadde sett annerledes ut. Jeg syns det er på tide at ingeniørene og rådgiverne får lov til å spille hovedrollen, og håper at jubileumsåret kan bidra til å rette søkelyset mot den fantastiske jobben som legges ned hver eneste dag.

Sweco Norge

Selskapet har sin opprinnelse i det rådgivende ingeniørselskapet Ingeniør Chr. F. Grøner AS, som ble etablert av Christian Fredrik Grøner i Oslo våren 1921. Grøner ble i 2000 fusjonert med Statkraft Engineering AS til Statkraft Grøner AS. Høsten 2003 solgte Statkraft aksjene sine til det børsnoterte svenske Sweco AB (opprinnelig Swedish Consultants). I 2004 skiftet Statkraft Grøner AS navn til Sweco Grøner AS og i 2008 til Sweco Norge AS.

Sweco har virksomhet i en rekke land med til sammen 17.500 ansatte og en samlet omsetning på ca. 21 milliarder svenske kroner. Her i landet har selskapet over 1.600 ansatte og omsatte i fjor for nær 2,5 milliarder kroner.

Kilde: Sweco

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109