23948sdkhjf

Rekordhøyt salg av hjullastere i første kvartal

Importørene melder om større aktivitet i markedet og de opprettholder forventningene om en vekst på mellom 5 og 10 prosent for året totalt.

Etter en tøff avslutning av 2020 med en total nedgang i nysalget av anleggsmaskiner på 18%, har det gjennom første kvartal blitt en svak bedring målt mot 2020.

Kvartalet endte til slutt på 852 maskiner solgt totalt noe som er en økning på 5,8% målt mot 2020.

Beltegravere og hjullastere - like store

Den største undergruppen er fortsatt gravemaskiner på belter, men vi ser at en sterk økning i salg av hjullastere har ført til at disse to gruppene i første kvartal er jevnstore.

For gravemaskiner på belter, endte første kvartal til slutt på en nedgang på 2,5% som tilsvarer 7 maskiner. Nedgangen fordeler seg jevnt over de ulike vektklassene, med unntak av klassene 8 – 11 tonn (+43,3%), 14 – 16 tonn (+12,5%) og 50 – 66 tonn (+140%) som viser vekst.

Hjullasterrekord

Hjullastere er den gruppen som har økt mest i antall maskiner med totalt solgte 260 maskiner i år, mot 180 i samme periode i 2020. Dette er også det høyeste salget av hjullastere i et førstekvartal i MGFs statistikkhistorie. Også her er det vekst i de aller fleste effektklassene, og aller størst økning i antall er det mellom 60-80hk hvor det i første kvartal i år var omsatt 62 maskiner mot 24 i 2020.

Diagram beltegraver per type (vekt). Kilde: MGF

For de fleste medlemmene har det vært en grei start på året, selv om det fortsatt er noe urolighet i markedet knyttet til covid-19. For noen begynner også de globale logistikkutfordringene å gjøre seg gjeldende i forhold til tilgang på maskiner, og det er en bekymring knyttet til om vi vil oppleve lengre leveransetider som en følge av komponentmangel utover selve covid-19 perioden, melder MGF i sin pressemelding om anleggsmaskiner etter 1.kvartal 2021.

MGF-medlemmene (maskinimportørene) melder om at det er større aktivitet i markedet, og de opprettholder forventningene om en vekst på mellom 5 og 10% for året totalt.

Anleggsmaskiner, totalmarkedet, akkumulert tabell. Kilde: MGF

En svak vekst

Til tross for lengre leveransetider, covid19, færre prosjekter som settes i gang, ser MGF i første kvartal en svak vekst som ligger opp mot våre estimater for vekst gjennom 2021, men foreningen hadde antatt at denne veksten kom til å komme noe senere ved inngangen til året.

Viken størst

Fra 2020 vil MGF rapportere ut salg basert på den nye fylkesstrukturen. Det er fortsatt Viken som er det fylke hvor det selges mest maskiner til med 247 maskiner, og dette er en vekst på 7,4% i forhold til samme kvartal i fjor. Det er stor forskjell mellom regionene, hvor vi ser at det er størst vekst målt mot første kvartal i Vestfold og Telemark (74,1%), Agder (+67,6%), Nordland (+60%). På andre siden av skalaen ser vi at Innlandet (-42,2%) og Møre og Romsdal (-37,8%) de som har størst tilbakegang, skriver MGF.

Kilde: Pressemelding fra MGF

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094