23948sdkhjf

Stort og utfordrende prosjekt: AF Gruppen skal bygge det nye Vikingtidsmuseet

Statsbygg har signert kontrakt med AF-gruppen for det som skal bli det nye museumsanlegget for vikingtidssamlingen på Bygdøy i Oslo. Kontrakten er estimert til 870 millioner kroner.

– Det nye museumsanlegget blir verdens største og mest innholdsrike om vikingtiden. Bygget blir en verdensattraksjon, som vil gi publikum en unik mulighet til å oppleve verdens best bevarte vikingskip. Med denne kontrakten på plass kan vi starte planlegging av selve byggingen, sier byggherredirektør Marius Tunstad i Statsbygg.

Direktør Birger Kristiansen i AF Byggfornyelse (t.v.) og byggherredirektør Marius Tunstad i Statsbygg signerte kontrakten for Vikingtidsmuseet i Statsbyggs hovedkvarter i Oslo. Foto: Statsbygg

Prosjektet har spektakulær arkitektur, men også utfordrende grunn- og betongarbeider, strenge krav til miljø, inneklima og sikring av skjøre gjenstander.
På grunn av prosjektets mange særtrekk har Statsbygg valgt å gjennomføre dette i en samspillsentreprise, der Statsbygg og AF Gruppen sammen skal utvikle prosjektet.

Samspillsfase 1 starter nå i april og vil pågå i tolv måneder. Deretter vil samspillsfase 2 (utførelse) pågå i 30 måneder med en forventet ferdigstillelse høsten 2024.

Statsbygg er byggherre for Vikingtidsmuseet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Byggestart er i 2022 og planlagt åpning av museet er i 2026. Illustrasjon: Illustrasjon: Aaart Architects

Nybygg på 9.300 kvadratmeter

Kontrakten, som er estimert til 870 millioner kroner, gjelder for et 9.300 kvadratmeter stort nybygg, som skal ligge i direkte tilknytning til dagens vikingskipsmuseum. Foruten å huse vikingskipene og andre gjenstander skal nybygget også inneholde en restaurant, laboratorier med tilgang for publikum og et forskningssenter.

– I konkurranse med fire andre ble AF-gruppen valgt med grunnlag i deres gjennomføringsplan og solide erfaring, også fra andre samspillsprosjekter. I et krevende byggeprosjekt som dette, er det viktig for oss som byggherre å ha en god og erfaren entreprenør å spille på lag med, sier Tunstad.

Hele museumsanlegget blir totalt drøyt 13.000 kvadratmeter, tre ganger så stort som det nåværende Vikingskipsmuseet.

Det nye museet skal inneholde publikumsrettet samling av gjenstander fra Vikingskipsmuseet og fra Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, samt funksjoner for forskning og konservering.

Vikingtidsmuseet

  • Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet
  • Bruker: Universitetet i Oslo, Kulturhistorisk museum
  • Byggherre: Statsbygg
  • Arkitekt: Aart Architects
  • Rådgivere: Brekke & Strand, DIFK, MG Engineering, Multiconsult og Norges Geotekniske Institutt
  • Brutto bygningsareal: 13.100 kvadratmeter (3.800 eksisterende museum og 9.300 nybygg)
  • Byggestart/Ferdigstilling: 2022/2026
  • Kostnadsramme: 2,1 milliarder kroner (01.07.2020)
  • Kostnadsramme brukerutstyrsprosjektet: 268,6 millioner kroner (01.07.2020)

Kilde: Statsbygg

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125